Connect with us

Πεζοδρομήσεις

2 νέες πεζοδρομήσεις δρόμων στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας θα μετατραπούν η Ανδρέα Κάλβου και η Παπαρηγοπούλου, δίνοντας μικρή ανάσα σε ακόμα δύο γειτονιές της Θεσσαλονίκης.
 
Ο δήμος σχεδιάζει να τοποθετήσει νέα φωτιστικά, να κάνει παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια αλλά και να φυτέψει δέντρα, αναβαθμίζοντας την πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η ανάπλαση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013.

Αποκαρδιωτική, ωστόσο είναι η σημερινή κατάσταση στην περιοχή. Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα διαλυμένα πεζοδρόμια δυσκολεύουν την πρόσβαση στα σπίτια των κατοίκων. Ο κακός φωτισμός βυθίζει στο σκοτάδι κάθε απόγευμα την περιοχή, κρύβοντας ταυτόχρονα όλα τα αρχαιολογικά μνημεία που την περιβάλουν όπως η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ (ή λουτρά Φοίνιξ).

Ολόκληρη η περιοχή των 12 Αποστόλων περιμένει να αναπλαστεί από την εποχή του Παπαγεωργόπουλου. Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες μελέτες. Η διοίκηση Μπουτάρη συνέχισε τις μελέτες οι οποίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Δύσκολα όμως θα ξεκινήσουν τα έργα πριν το 2014 όπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Κουράκης. Σύμφωνα με την προμελέτη του Χρ. Κουλουκούρη – Α. Τσερανίδη προβλέπεται η ενοποίηση στο προαύλιο του ναού με τον αρχαιολογικό χώρο, η αναβάθμιση των κτιρίων με συνολική χρωματική αντιμετώπιση των όψεών τους και η δημιουργία «κατακόρυφων κήπων» (πράσινων τοίχων).
 
Στην είσοδο από την πλευρά της Αγίου Δημητρίου, προτείνεται η διαμόρφωση του χώρου, η δημιουργία χώρου αναψυχής με καθιστικά και εξώστη παρατήρησης της πλατείας, καθώς και η δημιουργία χώρου – «πνεύμονα» και περιπάτου ανάμεσα στα πυκνοδομημένα κτίρια επί της οδού Παπαρρηγοπούλου με φόντο το αρχαίο τείχος.

Σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας αναμένεται να μετατραπεί και η οδός Παπαρηγοπούλου μέσα στο 2013, δίνοντας ανάσα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Κανονικά προχωρά παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και η μεταφορά του κέντρου βοήθειας εξαρτημένων στο δημοτικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 7.

Πρόκειται για την υλοποίηση προγράμματος του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων «Ιανός» που λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το νοσοκομείο, προκειμένου να υλοποιήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αιτήθηκε την παραχώρηση από το δήμο Θεσσαλονίκης για μια δεκαετία ενός χώρου 250 τ.μ. σε οίκημα ιδιοκτησίας του δήμου. Ο δήμος – κατόπιν και της θετικής γνώμης του συμβουλίου της Β’ δημοτικής κοινότητας – συμφώνησε να παραχωρήσει τον όροφο της Παπαρρηγοπούλου, όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν κοινωνικές υπηρεσίες του.

Στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου θα εξακολουθούν να στεγάζονται και να λειτουργούν οι υπηρεσίες Πρασίνου του δήμου. Το κέντρο αρωγής των εξαρτημένων ατόμων θα λειτουργεί ως κέντρο ημέρας και είναι η μοναδική δομή τέτοιου είδους στη Θεσσαλονίκη. Θα δέχεται άτομα εξαρτημένα, προκειμένου να τους παρέχει φροντίδα και να τους δείχνει το δρόμο της απεξάρτησης. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιδρούν για τη λειτουργία του κέντρου, συγκεντρώνοντας πάνω από 600 υπογραφές.

Advertisement

Όπως λένε η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν αντέχειεπιβάρυνση. Προτείνουν μάλιστα να στεγαστεί εκεί η βιβλιοθήκη της Ξηροκρήνης και να γίνουν λέσχες ανάγνωσης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα