Connect with us

Λοιπά Έργα

2 νέα έργα στο Θέρισο Χανίων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ένταξη δύο ακόμα νέων έργων στο ΕΣΠΑ – και πιο συγκεκριμένα στο «Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» πέτυχε η Δημοτική Αρχή των Χανίων. Τα εν λόγω έργα, συνολικού προϋπολογισμού 548.000 ευρώ, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις αναπλάσεων και αναβάθμισης των υποδομών στην τοπική κοινότητα Θερίσου και είναι τα εξής:
 
«Αναβάθμιση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Διαμόρφωση Υπαίθριου Χώρου συγκεντρώσεων στον οικισμό Θερίσου Δήμου Χανίων», με Π/Υ 305.000 €,
 
«Ανάπλαση εσωτερικού οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Θερίσου Δήμου Χανίων», με Π/Υ 245.000 €.
 
 Τα δύο αυτά έργα περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) του Δήμου Χανίων και όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της επιτροπής προγραμματισμού και παρακολούθησης έργων του Ε.Σ.Π.Α., Γαβριήλ Κουρής «η υλοποίηση αυτών θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του ιστορικού οικισμού του Θερίσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, με τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί να εστιάζουν στην βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών/κατασκευών και στην αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή των αξιόλογων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θερίσου».
 
Αναφορικά δε με τις “επιδόσεις” του Δήμου Χανίων στο Ε.Σ.Π.Α., ο κ. Κουρής κάνει γνωστό πως «με την απόφαση ένταξης των εν λόγω δύο έργων στο «Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων έργων του Δήμου Χανίων (συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων αυτού) στο Ε.Σ.Π.Α., για την περίοδο 2011-2013, ανέρχεται πλέον σε 41 έργα, π/υ άνω των 50 εκατ. €, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα έργα των άλλων Δήμων του νομού – άνω των 20 σε αριθμό – που ο Δήμος Χανίων υποστηρίζει και επιβλέπει σε τεχνικό επίπεδο» κάνοντας παράλληλα λόγο «για ένα τεράστιο έργο που έχει γίνει από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων στον τομέα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα τελευταία δυόμισι χρόνια».
 
 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
 
Το έργο της αναβάθμισης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης περιλαμβάνει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου στον οικισμό του Θερίσου, για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και υπαίθριων εκδηλώσεων και παράλληλα την αισθητική βελτίωσή τους, ώστε να εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό τοπίο. Αναλυτικά οι εργασίες που θα υλοποιηθούν αφορούν:
 
 [Α] Στην αυλή εισόδου:
 
1. Εξασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ προς το Μουσείο και προς την αυλή των Βυζαντινών ναών ώστε να ενοποιούνται τα σημεία με τουριστικό ενδιαφέρον
 
2. Δημιουργία υπαίθριου καθιστικού με κοινόχρηστο δημόσιο χαρακτήρα που να μπορεί να λειτουργεί και έξω από τα όρια του Μουσείου και των Βυζαντινών μνημείων.
 
3. Κατασκευή υποδομής και οργάνωση χώρου για την τοποθέτηση των εξωτερικών εκθεμάτων του Μουσείου.
 
 
 
[Β] Στην αυλή του κτιρίου:
 
1. Οργάνωση περιβάλλοντος χώρου κτιρίου για την εξυπηρέτηση μικρών υπαίθριων εκδηλώσεων
 
2. Εξομάλυνση του φυσικού ανάγλυφου
 
3. Κατασκευή υποδομής και οργάνωση χώρου για την τοποθέτηση των εξωτερικών εκθεμάτων
 
 
 
Η συνολική έκταση που θα αναβαθμιστεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης – μέσω του εν λόγω έργου – θα ανέλθει, μετά την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων, σε 1345 m2
 
 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
 
Όσον αφορά το έτερο έργο, αυτό περιλαμβάνει την ανάπλαση του εσωτερικού οδικού δικτύου του οικισμού του Θερίσου από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έως το Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου και ως την κεντρική πλατεία, έτσι ώστε η διαδρομή να γίνει ασφαλής για τους πεζούς και να αναβαθμιστεί αισθητικά το σύνολο του οικισμού, ο οποίος διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και τιμά το ιστορικό του παρελθόν. Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:
 
1. Την ανάπλαση των 10 γεφυρών του οικισμού του Θερίσου και την βελτίωση της ασφάλειάς τους.
 
2. Την ανάπλαση της περιοχής του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης με ανακατασκευή των δαπεδοστρώσεων, καθιστικών στοιχείων και δεντροφυτεύσεων.
 
3. Την ανάπλαση της περιοχής που περιλαμβάνει το τμήμα της κεντρικής οδού (επαρχιακή οδός).
 
4. Την ανάπλαση της Περιοχής που περιλαμβάνει το γεφυράκι και την δευτερεύουσα οδό που οδηγεί στο Στρατηγείο του Ελ. Βενιζέλου.
 
5. Την αντικατάσταση ασφαλτόστρωσης της επαρχιακής οδού “Χανιά – Περιβόλια – Θέρισο” σε τμήμα 400 m εντός του οικισμού του Θερίσου.
 
 Η συνολική έκταση της αναβαθμισμένης και αναπλασμένης περιοχής εντός του οικισμού θα ανέλθει – με την ολοκλήρωση του έργου – σε 740 m2.
 
 «Αλλάζει όψη το Θέρισο»
 
Την ικανοποίηση του για τα δρομολογούμενα έργα επισημαίνει και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θερίσου κ. Θανάσης Φυτουράκης ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου θα αναβαθμίσουν σημαντικά την εικόνα του χωριού και θα συμβάλλουν στο να επισκέπτονται ακόμα περισσότεροι επισκέπτες το Θέρισο. Ο ίδιος τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Αρχή για την ένταξη των εν λόγω έργων – που είχε ανάγκη το χωριό – στο ΕΣΠΑ αλλά και γενικότερα για την αγαστή συνεργασία και διάθεση που υπάρχει από πλευράς όλων των υπηρεσιών του δήμου για την επίλυση των θεμάτων της περιοχής».

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα