Βαγγέλης
Θάνος

Σε τροποποίηση τριών βεβαιώσεων παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, τις οποίες κατέχει από το 2021, προχώρησε η Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της άδειες για αιολικούς σταθμούς στις οποίες, μετά από δική της αίτηση επήλθαν τροποποιήσεις από τη ΡΑΕ. Τα νέα δεδομένα αφορούν αριθμό, μέγεθος και τύπο ανεμογεννητριών,  την ισχύ των μονάδων και τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης.

Στην άδεια που προβλέπει μονάδα στους δήμους Αγρινίου και Καρπενησίου, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, οι ανεμογεννήτριες από 11 έπεσαν στις οκτώ, ωστόσο η ισχύς του σταθμού αυξήθηκε από 46,2 MW σε 48 MW, ενώ μειώθηκαν και τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης.

Στην άδεια για το Δήμο Φιλιατών, στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπήρξε τροποποίηση στον αριθμό των ανεμογεννητριών. Από 14 έγιναν 13, ενώ στην ισχύ πραγματοποιήθηκε μια ελάχιστη μεταβολή καθώς από 58,8 MW έπεσε στα 58,5. Επιπλέον, και σε αυτόν τον σταθμό μειώθηκαν τα όρια του “γηπέδου” εγκατάστασης.

Οι ίδιες τροποποιήσεις επήλθαν και στην τρίτη υποδομή που θα υλοποιηθεί στο Δήμο Παιονίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών από 19 έγινε 18, η ισχύς μειώθηκε στα 39,6 MW από 41,8 MW, ενώ μειώθηκαν και τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης.

Η εταιρεία διαθέτει εμπειρία στον κλάδο της “πράσινης” ενέργειας καθώς διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο με ισχύ που ξεπερνά τα 250 MW. Σημαντική συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ έχει η ισπανική Iberdrola, ένας εκ των κορυφαίων παραγόντων ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποτελεί βασικό μέτοχο της  ελληνικής εταιρείας.

Παρών και στην αποθήκευση

Η Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ δεν περιορίζει τη δραστηριότητά της στα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα αλλά στρέφεται και προς την αποθήκευση ενέργειας. Η εταιρεία πριν από λίγους μήνες εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδειες για παραγωγή ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών ισχύος 678 MW .

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή των μονάδων ως εξής:
144 MW – Δήμος Τανάγρας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
114 MW – Δήμος Κορίνθου, Περιφέρεια Πελοποννήσου.
96 MW– Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
90 MW– Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος , στο ενεργητικό της εταιρείας βρίσκονται ακόμα δύο άδειες. Η μία αφορά μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 90MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η δεύτερη μονάδα θα είναι ισχύος 144MW, στο Δήμο Τανάγρας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας