Νίκος
Καραγιάννης

Τις επενδύσεις σε νέες τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής και ο Πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ) και Πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου.

Η ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη αρχίσει.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ήδη έχουν ενταχθεί 152 επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού ύψους 48 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 24 εκ. ευρώ, είναι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πόρους του ΕΣΠΑ που προσθέσαμε στο προϋπολογισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην πολύ μεγάλη συμμετοχή των υποψηφίων επενδυτών. Είναι 152 τουριστικές επενδύσεις που ξεκινούν να υλοποιούνται άμεσα. Στον Αναπτυξιακό Νόμο, στους δύο κύκλους της Γενικής Επιχειρηματικότητας, και στις Νέες Ανεξάρτητες Επιχειρήσεις, έχουν υποβληθεί επίσης 32 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 37 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, κάνουμε ακόμα ένα, πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα για την επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία, έχοντας ήδη προκηρύξει δύο μεγάλες δράσεις για την επιχειρηματικότητα, για τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τη μεταποίηση, συνολικού ύψους 130 εκ. ευρώ, από τα οποία τουλάχιστον τα 64 εκ. ευρώ, θα είναι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το Επιχειρησιακό μας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τον τουρισμό, «τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας, την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας» και επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη στη χώρα που επέλεξε το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ως άμεσο συνεργάτη.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2007-2013, Περιφέρεια, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και Επιμελητήρια υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο ωφελήθηκαν 1.358 επιχειρήσεις με 83 εκ. ευρώ και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι σταθερά η πρώτη στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών. «Το 2018, το 27% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος, όλοι οι κρίσιμοι δείκτες του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία έχουν εκτοξευθεί την τελευταία πενταετία. Είναι ακριβώς η περίοδος που εμπλουτίσαμε το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, προβάλλοντας σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέρα από τις μοναδικές θάλασσες και ακτογραμμές μας και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού μπουκέτου, που προσφέρει στον επισκέπτη της, η Κεντρική Μακεδονία, όπως το χειμερινό τουρισμό, τον ιστορικό και αρχαιολογικό, τον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό, τον εκθεσιακό και συνεδριακό, τον αγροτουρισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό, τον ‘city – break’ και τον γαστρονομικό τουρισμό με τη Μακεδονική Κουζίνα. Την τελευταία πενταετία οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 7,2 εκατομμύρια και πλησιάζουν τα 7,5 εκατομμύρια. Δημιουργήθηκαν 3.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Το ξενοδοχειακό δυναμικό ξεπέρασε τις 90.500 κλίνες. Οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό από 1.134.000 το 2013, έφτασαν περίπου το ενάμιση εκατομμύριο το 2017, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 30%. Οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών το ίδιο διάστημα, από 904.000 ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Οι διανυκτερεύσεις των τουριστών από το εξωτερικό, από 5.5 εκατομμύρια το 2013, ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια το 2017, Το ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων τουριστών έφτασαν τα 2,4 εκατομμύρια από 1,9», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τρία ακόμα πολύ σημαντικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, που ανέφερε ο Περιφερειάρχης είναι:

1.Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Από περίπου 2 εκατομμύρια αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού και εσωτερικού το 2013 ξεπερνούν πλέον τα 3 εκατομμύρια.

2.Η επιβατική κίνηση στα Λιμάνια της Κεντρικής Μακεδονίας: Από 800.000 ξεπέρασε πλέον τις 950.000.

3.Οι επισκέψεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας: Από 600.000 το 2013 είναι πλέον περισσότερες από 1 εκατομμύριο, αύξηση που αγγίζει το 70%.

«Η δουλειά που κάνουμε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς αποδίδει καρπούς. Φέρνει νέο χρήμα στην πραγματική μας οικονομία. Δημιουργεί πολλές, νέες θέσεις εργασίας. Κινητροδοτεί νέες επενδύσεις και ενισχύει την αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Καταφέραμε να πετύχουμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και αγγίζουμε πλέον το στόχο της καθιέρωσης του δωδεκάμηνου τουρισμού. Φέραμε πίσω στην Κεντρική Μακεδονία τους τουρίστες από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τις λεγόμενες δηλαδή, ‘παραδοσιακές’ τουριστικές αγορές. Και επιπλέον, ανοίξαμε την Περιφέρειά μας σε νέες τουριστικές αγορές – στόχους, όπως το Ισραήλ, την Πολωνία, τις Αραβικές Χώρες και την Ασία», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ έκανε αναφορά και στις προβλέψεις της μελέτης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την επόμενη πενταετία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προβλέπεται:

-21% αύξηση αφίξεων.

-15% αύξηση εσόδων από τον τουρισμό.

-Ο οδικός τουρισμός θα συνεχίσει σταθερά να αναπτύσσεται.

-Ιδιαίτερη δυναμική θα έχουν ο «city – break» τουρισμός και ο yachting τουρισμός.

-Μέχρι το 2021, οι επισκέπτες για τον πολιτιστικό τουρισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν τους επισκέπτες για τον ήλιο και τη θάλασσα.

«Η πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τουρισμό, η πολιτική της διαφοροποίησης και της εξειδίκευσης στο τουριστικό προϊόν, η πολιτική της σύνδεσης του Τουρισμού, με τον Πολιτισμό και τα Αγροδιατροφικά Προϊόντα, είναι μια πολιτική που λειτουργεί, που παράγει πραγματικά αποτελέσματα για τον τόπο μας, την οικονομία, την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την αποδοτική συνεργασία τόσο τον κ. Κορκολή, όσο και τον κ. Αλγιανάκογλου, ενώ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα την εξασφάλιση και αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τις επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ‘ωστε να μπορέσουν ακόμα 174 επενδυτικά σχέδια, να χρηματοδοτηθούν με 49 εκ. ευρώ.

Ανακοίνωσε δε ότι από τις 7 Μαρτίου 2019 η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια θα αρχίσει τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και στους επτά νομούς της περιοχής, με στόχο να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, για τις δράσεις που προκηρύσσονται, προκειμένου να επιτευχθεί και πάλι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Ο κ. Κορκολής από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την εξαιρετική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία και τόνισε: «Έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις με την Περιφέρεια. Η συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι σημαντική, είναι το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας και συνεννόησης, που αποδίδει καρπούς».

Ο κ. Κορκολής είπε ότι «τρέχουν» πανελλαδικά 54 δράσεις για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα, που κινητοποιούν πόρους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μοχλεύουν και ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια επιπλέον 5 δισ. ευρώ. «Οι επενδύσεις στην επιχειρηματικότητα για την επόμενη τριετία είναι συνολικά 12 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Σε αυτά τα 12 δισ. ευρώ προστίθενται και οι πόροι των Περιφερειών. Ξεκινήσαμε τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με 120 εκ. ευρώ και οι προτάσεις που κατατέθηκαν έφτασαν στα 1,1 δισ. ευρώ. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό στα 410 εκ. ευρώ για την ενίσχυση 2.500 επιχειρήσεων πανελλαδικά, έχουμε νέα αύξηση τώρα επιπλέον 240 εκ. ευρώ και το τελικό ποσό έχει φτάσει στα 650 εκ. ευρώ, που διατίθεται για την ενίσχυση 4.200 επιχειρήσεων. Η συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι καθοριστική. Επίσης, είναι σε εξέλιξη τρεις δράσεις:

-Για την ενίσχυση της αυταπασχόλησης για απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αύξηση προϋπολογισμού κατά 70 εκ. ευρώ).

-Για δράσεις «ψηφιακού βήματος» (αύξηση 35 εκ. ευρώ).

-Για δράσεις «ψηφιακού άλματος» (αύξηση 10 εκ. ευρώ).

Είναι σε εξέλιξη η υποβολή προτάσεων για άλλες δυο προκηρύξεις:

-Ανταγωνιστικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (400 εκ. ευρώ).

-Ενίσχυση επιχειρήσεων εμπορίου, εστίασης, εκπαίδευσης (60 εκ. ευρώ)», δήλωσε ο κ. Κορκολής.

Ο κ. Αλγιανάκογλου ευχαρίστησε τόσο το Γενικό Γραμματέα, όσο και τον Περιφερειάρχη για την αγαστή συνεργασία. «Η μεγαλύτερη ανάθεση στο ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ είναι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μοναδικός στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και να αυξηθεί έτσι η απασχόληση. Έχουμε πλέον μακρά πορεία συνεργασίας με τον κ. Τζιτζικώστα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη και αποτελεσματική», δήλωσε ο κ. Αλγιανάκογλου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV