Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ προβλέπεται να δοθεί το 2025 για το mega project αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία. Πρόκειται συγκεκριμένα για ποσό το οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην «Αρχική Πρόταση Κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2024 και ο Προγραμματισμός δαπανών που αφορούν την περίοδο 2025-2028» για τις δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπέβαλε προς το υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά τη πρόοδο του έργου, οι εργασίες όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς παρά τις μεγάλες τεχνικές προκλήσεις και έτσι, εκτιμάται πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο τοποθετεί την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2025 και την κανονική του λειτουργία, λίγο μετά, δηλαδή στις αρχές του 2026.
Το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, και με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, φέρνοντας συνολικά οφέλη της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.
Εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας του έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών.
Τα οφέλη του έργου
Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.
Ταυτόχρονα, τα οφέλη του αναμένεται να είναι πολλαπλά, κυρίως στην τοπική κοινωνία καθώς με την εκκίνηση της επένδυσης έχει αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση στην περιοχή, ενώ η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας