Σχεδόν έτοιμη είναι η Κρήτη για να λάβει ρεύμα από την Πελοπόννησο καθώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι σε τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η πόντιση του καλωδίου της Prysmian, η οποία αποτελεί μία εκ των αναδόχων για το μεγάλο αυτό έργο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, φέρνοντας την Κρήτη ακόμα πιο κοντά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο.
Όσον αφορά το καλώδιο της «Ελληνικά Καλώδια», αυτή ξεκίνησε στα μέσα του τρέχοντος μήνα και η ολοκλήρωσή της παραμένει εντός του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς στόχος, είναι η Κρήτη να λάβει ρεύμα από την Πελοπόννησο από τα τέλη του 2020 ή έστω από τον Ιανουάριο του 2021.
Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο
Το καλώδιο της Prysmian αφορά το δεύτερο μέρος του έργου της προαναφερόμενης διασύνδεσης και το κόστος του ανέρχεται στα 157,48 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 127 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Αποτελείται από το πλήρες έργο της μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος καλωδίων ισχύος και οπτικών ινών, μεταξύ του λάκκου συνδέσμων μετάβασης Πελοποννήσου (Νεάπολη Βοιών) και Κρήτης (Νωπήγεια Χανίων), συμπεριλαμβανομένων των λάκκων.
Το καλώδιο της Ελληνικά Καλώδια αφορά το τρίτο τμήμα του έργου με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ (τιμή με ΦΠΑ, 42 εκατ. ευρώ τιμή χωρίς ΦΠΑ). Αποτελείται από το πλήρες έργο της μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος καλωδίων ισχύος διπλού κυκλώματος και οπτικών ινών, μεταξύ του λάκκου συνδέσμων μετάβασης Κρήτης (Νωπήγεια Χανίων) και του Υ/Σ GIS Χανιά Ι με έξι (6) μονοπολικά υπόγεια καλώδια τύπου μόνωσης XLPE ΕΡ 150kV, ενδεικτικού υλικού αγωγού Cu, ενδεικτικής διατομής 630mm2 έκαστο, καθαρής ισχύος 200 MVA ανά κύκλωμα [τρία (3) καλώδια] και δύο (2) υπόγεια καλώδια 48 οπτικών ινών με μήκος όδευσης 34 χιλιόμετρα περίπου.
Συνολικά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο ανέρχεται στα 384,5 εκατ. ευρώ (τιμή με ΦΠΑ, τιμή χωρίς ΦΠΑ 310 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για δημόσιο έργο με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2018 με ανάδοχους της Ελληνικά Καλώδια, Prysmian και Fulgor και χρηματοδοτείται από ίδιους.
Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2018 και η ολοκλήρωση του έργου, η οποία αναμενόταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, πήρε μία μικρή «παράταση», η οποία ωστόσο μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες που ισχύουν τόσο με τo lockdown του Μαρτίου όσο και αυτό του Νοεμβρίου.
Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη
Βέβαια, εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που θα επιφέρει η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διασύνδεσης, γνωστή και ως «μικρό καλώδιο», τα οποία είναι η απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, η μείωση των αερίων του Θερμοκηπίου και της γενικής πετρελαϊκής εξάρτησης της Ελλάδας, καθώς και η αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης, το οποίο θα προέρχεται από αιολικές, ηλιακές και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα δουν τους λογαριασμούς τους να “ξεφουσκώνουν”, καθώς θα μειωθούν οι σχετικές χρεώσεις ΥΚΩ.
Υπενθυμίζεται πως το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο είναι ιδιαίτερα υψηλό εφόσον οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Οι, κρητικής προέλευσης, ετήσιες επιβαρύνσεις ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) που μετακυλίουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα προσεγγίζουν το κόστος υλοποίησης της «μικρής» διασύνδεσης (περί τα 330 εκατ. ευρώ), καθιστώντας την μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας