Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com
Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τον Απρίλιο του 2010, στο Καστελόριζο επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη της περιόδου Υποχρεωτικής Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Χώρας και η εφαρμογή των περίφημων «Μνημονίων».
Η ευθύνη για τις υπερβολικές δυσκολίες και τα οικονομικά βάρη που ανέλαβε η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι «μεσαίες» και «χαμηλότερες» οικονομικές τάξεις καταλογίσθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες στους προηγούμενους.
Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου τις επέρριψε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους προηγούμενους (στο «παλιό») και στην Ευρωπαϊκή Ένωση («Go back κυρία Μέρκελ»).
Μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή του, κατά πολλούς αχρείαστου, Τρίτου Μνημονίου, πλησιάζοντας στο 2020 η οικονομία φάνηκε να σταθεροποιείται στα χαμηλά έστω επίπεδα και στη συνέχεια να ανακάμπτει ελαφρώς.
Σήμερα, με τις εξελίξεις (COVID-19) και τα οικονομικά μέτρα στήριξης που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία βιώνει μία σύνθετη κατάσταση απογοήτευση, ελπίδες, προοπτικές, ξανά απογοήτευση κλπ. Τίποτα δεν είναι σαφές αν και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις κατασκευές. Αρκεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα άμεσα και ριζοσπαστικά και όχι με τις παλιές τακτικές που συνεχώς ευνοούν την αδράνεια και τα πισωγυρίσματα.
Παραθέτουμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία του κλάδου που αποδεικνύουν την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής και ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνητρο για μια ορθολογική, σύγχρονη και σωστά προσανατολισμένη πολιτική στο χώρο των κατασκευών.
B. ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Διαχρονική εξέλιξη εργοληπτικών εταιρειών τάξεων 3η έως και 7η
Σχόλιο: Πολλές από τις εταιρείες που παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα ουσιαστικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.
Παρατηρώντας τους δύο προηγούμενους πίνακες διαπιστώνουμε κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των εγγεγραμμένων και ενεργών εταιρειών του Μ.Ε.ΕΠ., παρατηρούμε επίσης συνεχή μείωση τόσο στο ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στον όγκο ιδιωτικών οικοδομών και στο ποσοστό συμμετοχής των κατασκευών στην ακαθάριστη αξία παραγωγής.
Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Αβίαστα, από τα λίγα που προαναφέραμε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Πολιτεία, ο Τεχνικός Κλάδος και οι αρμόδιοι Φορείς πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά για:
- Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα είχε η διαδικασία διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων για να μπορέσει να γίνει πράξη η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού: «Τα χρήματα δεν θα τα σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους σαν νεόπλουτοι. Θα τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον της Χώρας».
- Την απλοποίηση και απάλειψη αντιφατικών διατάξεων της νομοθεσίας (κυρίως ν. 4412/16).
- Την άμεση απλοποίηση και δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς και την υιοθέτηση ψηφιακών, διαλειτουργικών εργαλείων στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και στην παραγωγή τεχνικών έργων. Είναι απαράδεκτο οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί να απαιτούν διπλάσιο (και πολλές φορές τριπλάσιο) χρόνο ολοκλήρωσης από ό,τι το προηγούμενο, μη μηχανογραφημένο σύστημα. Μάλλον είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που η ηλεκτρονική διαδικασία επέφερε καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αντί της επιτάχυνσής της.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε και το ypodomes.com να συνεισφέρει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην κρίσιμη αυτή προσπάθεια, όπως, άλλωστε, πράττει και τα δέκα αυτά χρόνια χρήσιμης παρουσίας του.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας