Connect with us

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Σταύρος Σταυρής: Ο Γολγοθάς ενός Αναπτυξιακού Οράματος που έγινε πραγματικότητα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος της Hellastron, Σταύρος Σταυρής αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Λίγο πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων τα πρώτα έργα παραχώρησης για οδικές υποδομές παραδόθηκαν σε λειτουργία ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των οδικών υποδομών της χώρας μας.

Η λειτουργία της Αττικής Οδού – ένα όνειρο έξι τουλάχιστον δεκαετιών για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου και την περιβαλλοντική ανακούφιση της περιοχής, καθώς και η λειτουργία της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο – μια εξαγγελία που μετρά πάνω από εκατό χρόνια ζωής δημιούργησαν βάσιμες ελπίδες ότι η επόμενη δεκαετία θα ήταν η δεκαετία της επανάστασης για τις οδικές υποδομές στην Ελλάδα.

Η εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση αυτών των έργων μέσω των «συμβάσεων παραχώρησης» και η αποτελεσματική διαχείριση και ολοκλήρωσή τους, έδειξαν το δρόμο στην ελληνική πολιτεία για την μελλοντική ανάπτυξη του οδικού δικτύου στη χώρα μας. Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός από την επιτυχία των έργων παραχώρησης πρώτης γενιάς (Αττική Οδός και Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης) που το 2005 εξαγγέλθηκε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο οδικών υποδομών που θα μεταμόρφωνε την Ελλάδα σε ένα ανεπτυγμένο κράτος της Ευρώπης, σχέδιο που ονομάστηκε “Δρόμοι Ανάπτυξης”.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση και των υπόλοιπων πέντε μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας και ειδικότερα:

• Η Ολυμπία Οδός,
• Η Ιόνια Οδός,
• Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου,
• Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και
• Ο Αυτοκινητόδρομος Μορέα,
με την μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή της Εγνατίας Οδού σαν δημόσιο έργο.

Μέχρι τα τέλη του 2007 οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα έργα ανατέθηκαν σε σχήματα στα οποία συμμετείχαν κορυφαίες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες που υποστηρίζονταν χρηματοδοτικά από σημαντικούς Ελληνικούς και διεθνείς τραπεζικούς και επενδυτικούς οργανισμούς, κάτι που διασφάλιζε την επιτυχή υλοποίηση των έργων όπως και αυτά της πρώτης γενιάς

Όπως αποδείχτηκε όμως στη συνέχεια το Ελληνικό Θεσμικό πλαίσιο καθώς και οι διαθέσιμοι μηχανισμοί της πολιτείας δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν τα αισιόδοξα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προκαταρκτικών ενεργειών που απαιτούνταν για την εκτέλεση των έργων όπως οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, οι αρχαιολογικές έρευνες, η μετατόπιση των δικτύων κοινωνικής ωφέλειας, κ.α.

Η έναρξη υλοποίησης των έργων συμπίπτει όμως και με την παγκόσμιας οικονομική ύφεση του 2008 που θεωρείται από το ΔΝΤ σαν η ποιο σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας το 2010 που επιφέρει την αντικειμενική αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην πλήρη αναστολή της χρηματοδότησης των έργων.

Με αυτά τα δεδομένα η χώρα μας και τα έργα των οδικών υποδομών μπαίνουν στην επόμενη δεκαετία η οποία χαρακτηρίζεται σαν ο Γολγοθάς των έργων παραχώρησης. Ένας Γολγοθάς ο οποίος με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οδήγησε στην επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και στην ύπαρξη σήμερα ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου οδικού δικτύου στη χώρα μας.

Η οικονομική ύφεση στη χώρα μας τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας έχει σαν αποτέλεσμα – ανάμεσα στα άλλα και την ανατροπή όλων των παραδοχών στις οποίες είχαν στηριχτεί τα χρηματοοικονομικά μοντέλα για την χρηματοδότηση των έργων, με τη μείωση της κυκλοφορίας και των εσόδων από τα τέλη διοδίων να αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να προσθέσουμε και τις ισχυρές αντιδράσεις που γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν τα πρώτα αυτά χρόνια της ύφεσης και αφορούσαν στην άρνηση πληρωμής διοδίων.

Έτσι στα μέσα του 2011 έχουν διακοπεί ή μειωθεί σημαντικά οι κατασκευαστικές εργασίες των έργων παραχώρησης ενώ πλέον είναι ορατή και η μη βιωσιμότητά τους υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Παρόλα αυτά οι κατασκευαστικές εταιρίες που συμμετέχουν στα έργα χρηματοδοτούν με ίδια κεφάλαια τις όποιες δραστηριότητές τους με στόχο να κρατήσουν ζωντανά τα έργα παραχώρησης παρά την έντονη αβεβαιότητα που επικρατούσε την εποχή εκείνη (μεγάλο δημόσιο χρέος, κίνδυνος για GRExit, εντεινόμενη οικονομική ύφεση, κ.α.). Παράλληλα τα τμήματα των αυτοκινητόδρομων που έχουν δοθεί σε κυκλοφορία λειτουργούν και συντηρούνται κανονικά στο σύνολό τους παρά τα όποια προβλήματα συνεπάγεται η διακοπή των εργασιών κατασκευής.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις των διεθνών σχημάτων που είχαν αναλάβει τα έργα παραχώρησης με τις κυβερνήσεις και τους φορείς χρηματοδότησης ήταν ιδιαίτερα επίπονες και χρονοβόρες κυρίως εξαιτίας των εντεινόμενων απαιτήσεων των τραπεζικών και επενδυτικών φορέων που χρηματοδοτούσαν τα έργα για μεγαλύτερες εξασφαλίσεις από πλευράς του δημοσίου.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα στα τέλη του 2013 οπότε και με τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ΕΕ υπογράφονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οι αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης για τα τέσσερα από τα πέντε έργα. Σε κάποιες από τις συμβάσεις υπάρχει περιορισμός του συμβατικού αντικειμένου, το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα αυτά με το ποσόν του 1 Δις. Ευρώ και παράλληλα εγγυάται την όποια μελλοντική ζημιά παρουσιάσουν τα έργα.

Το 2014 τα έργα επανεκκινούν και η πορεία υλοποίησής τους είναι εντυπωσιακή, πορεία η οποία όμως ανακόπτεται με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας και την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης των έργων από πλευράς δημοσίου.

Στα τέλη του 2015 και με τον κίνδυνο να υποχρεωθεί η χώρα μας να επιστρέψει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε λάβει για τα έργα, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσής τους μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2017, το Ελληνικό Δημόσιο και οι φορείς που έχουν αναλάβει τα έργα παραχώρησης καταλήγουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία με στόχο την συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Το 2016 αναδεικνύει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των κατασκευαστικών εταιριών που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των έργων καθώς καταφέρνουν με υπερπροσπάθεια του έμψυχου δυναμικού τους να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να είναι συνεπείς στις νέες του υποχρεώσεις. Πράγματι από τα τέλη του 2016 αρχίζουν οι τμηματικές παραδόσεις των έργων που ολοκληρώνονται με επιτυχία το Φθινόπωρο του 2017.

Για τα στελέχη των εταιριών παραχώρησης, τα υπηρεσιακά στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και για το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας αυτής της χώρας, η ολοκλήρωση και των πέντε οδικών έργων παραχώρησης αποτελεί μια δικαίωση της προσπάθειάς τους αλλά και ένα σημαντικό μάθημα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών έργων υποδομών. Η υλοποίηση και των τελευταίων τμημάτων των αυτοκινητόδρομων που είχαν αφαιρεθεί από αρχικό αντικείμενο των έργων θα αναδείξει το δίκτυο της HELLASTRON σε ένα από τα πιο σύγχρονα -αν όχι το πιο σύγχρονο- και ασφαλή δίκτυο στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Σήμερα το οδικό δίκτυο των μελών της HELLASTRON περιλαμβάνει:

• Την Αττική Οδό,
• Την Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης,
• Την Εγνατία Οδό,
• Την Νέα Οδό με τους δύο αυτοκινητόδρομους (Α.Θ.Ε. και Ιόνια Οδό),
• Τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου,
• Την Ολυμπία Οδό,
• Τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Α.Θ.Ε. και Ε65) και,
• Τον αυτοκινητόδρομο Μορέα.

Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συνδέει μεταξύ τους όλες τις περιφέρειες της χώρας μας, τοπικές αγορές, περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους καθώς και όλα σχεδόν τα λιμάνια τα αεροδρόμια και τις συνοριακές εξόδους της χώρας, προσφέροντας τις απαραίτητες υποδομές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομίας, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σαν κομβικό σημείο του εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης, και πόλο έλξης στον διεθνή τουριστικό κλάδο.

Σε αυτό συμβάλλει και η καθημερινή προσπάθεια των 4.500 περίπου εργαζομένων στα έργα αυτά για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών με την 24ωρη αδιάληπτη λειτουργία των περιπόλων οδικής ασφάλειας, των κέντρων διαχείρισης κυκλοφορίας και των ομάδων επέμβασης για την διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και την άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στο δίκτυο. Να επισημάνουμε ότι ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών μας σε συμβάντα είναι έξι λεπτά για τις αστικές περιοχές και λιγότερο από δεκατρία λεπτά για τις άλλες περιοχές.

Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του δικτύου της HELLASTRON επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά κατά τη διάρκεια του lockdown που επιβλήθηκε για την προστασία των πολιτών από την Covid-19 τους προηγούμενους μήνες. Παρά τα αυστηρά μέτρα που θεσπίστηκαν οι αυτοκινητόδρομοι έμεινα ανοιχτοί και σε πλήρη λειτουργία για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών της χώρας μας χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσέφεραν.

Όμως η ολοκλήρωση και λειτουργία των οδικών έργων παραχώρησης αποτελεί για τα μέλη της HELLASTRON ένα ενδιάμεσο σταθμό και όχι τον προορισμό του ταξιδιού που ξεκίνησε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, μιας και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως η αυτόνομη κίνηση οχημάτων, τα συνδεδεμένα οχήματα, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης, η βελτίωση της ασφάλειας, η μείωση των ρύπων και η προστασία του περιβάλλοντος θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα τόσο για την βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

image_pdfimage_print

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Γιώργος Στασινός: Σε 10 χρόνια μάθαμε πολλά, στα επόμενα 10 μπορούμε να κάνουμε όσα χρειάζονται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Τα 10 τελευταία χρόνια που πέρασαν με πολύ μεγάλες, για όλους μας, δυσκολίες, τα φέρνει η ώρα να δημιουργούν σήμερα δύο, αντίστροφου συμβολισμού, συμπτώσεις: τη δεκαετία από το πρώτο μνημόνιο (και τη δωδεκαετία, πρακτικά από το ξεκίνημα της κρίσης) και τα γενέθλια του ypodomes.com! Η πρώτη επέτειος μας φέρνει στο μυαλό τις δυσκολίες, τα παθήματα και τα μαθήματα που όλοι πήραμε, τη ζωή μας που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε. Αλλά η δεύτερη, τα γενέθλια της ιστοσελίδας του κ. Καραγιάννη, είναι μάλλον ελπιδοφόρα: ο εξειδικευμένος ηλεκτρονικός τύπος για τα έργα υποδομών εμπλουτίστηκε με μια νέα ενημερωτική προσπάθεια, αφού προετοιμάστηκε πρώτα στον χώρο των blogs.

Όλοι μπορούμε να γράψουμε και να πούμε πολλά για όσα ζήσαμε, για όσα περάσαμε ως κλάδος, ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος της χώρας χωρίς εξαιρέσεις, την τελευταία δεκαετία. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω και εγώ εδώ. Γνωρίζουμε καλά τί περάσαμε, τί πληρώσαμε, τί ζήσαμε, τί νιώσαμε… Και νομίζω ότι όλοι έχουμε βγει σοφότεροι από αυτήν την κρίση. Δυστυχώς, δεν βγαίνουμε αλώβητοι από αυτήν και δεν βγαίνουμε όλοι όσοι είμασταν ενεργοί στα τεχνικά επαγγέλματα στην αρχή της…

Αλλά ειλικρινά νομίζω ότι η στόχευσή μας πρέπει να είναι στην προσπάθεια, στον καθημερινό αγώνα, στην προκοπή, ανεξαρτήτως δυσκολιών. Και ειδικά για έναν συλλογικό φορέα όπως το ΤΕΕ, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, οφείλουμε να κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα για το μέλλον. Για να φροντίζουμε αφενός τα μέλη μας, τους μηχανικούς, και μαζί με αυτούς όλον τον τεχνικό κόσμο, και αφετέρου για να ωθούμε την Πολιτεία σε νέους δρόμους, που θα διευκολύνουν τη δουλειά μας.

Γιατί ίσως κάποιοι ξέχασαν μέσα σε αυτήν την κρίση ότι οι μηχανικοί και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πραγματική ανάπτυξη χωρίς την καθοριστική συμβολή των μηχανικών. Και οι μηχανικοί χρειάζονται μια αναπτυσσόμενη οικονομία για να προάγουν την επιστήμη τους και να ασκούν αποτελεσματικά το επάγγελμά τους.

Νομίζω ότι όλα αυτά τα υπηρετήσαμε με συνέπεια στο ΤΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον. Κλείνοντας την πόρτα στον λαϊκισμό, την ευθυνοφοβία, την αναποτελεσματικότητα, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε σελίδα στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, με προτάσεις, παρεμβάσεις, λύσεις και νέες υπηρεσίες για όλον τον τεχνικό κόσμο: τους μηχανικούς, τις τεχνικές εταιρείες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και την Πολιτεία συνολικά.

Και πιστεύω ότι καταφέραμε πολλά ήδη, αλλά όχι αρκετά. Αλλά είμαι αισιόδοξος: αν καταφέραμε να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, αν κάναμε έστω λίγο καλύτερη την ενασχόληση των μηχανικών με την πραγματική δουλειά και την επιστήμη τους, σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον, νομίζω μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ίσως στις ημέρες αυτές, που βιώνουμε μια άλλη, καινούργια, κρίση, που επηρεάζει και τη ζωή μας και τη δουλειά μου και που κανείς ρεαλιστικά δεν περίμενε σε αυτό το μέγεθος ίσως να φαίνεται υπεραισιόδοξη η ανάλυση αυτή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσουμε να την υπερβούμε και πάλι, νωρίτερα ή αργότερα. Χαλυβδώθηκε η θέληση και οι ικανότητες όσων καταφέραμε να επιβιώσουμε στην αγορά της 10ετούς κρίσης, δεν θα αφήσουμε τώρα την προσπάθεια.

Για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις αλλαγές που προωθούμε. Να προσπαθήσουμε τώρα πιο σκληρά για όσα πρέπει να αλλάξουν. Να κάνουμε τώρα τις υπερβάσεις που καθυστερούν χρόνια.

Πολλές από τις πραγματικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις προετοιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΤΕΕ αλλά τώρα ξεκινάνε πραγματικά. Και έχουν μεσο- και μακρο – πρόθεσμο χρόνο ολοκλήρωσης. Αλλά έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να αλλάξουν τη χώρα.

Σε λίγα χρόνια θα σκεφτόμαστε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που με το πάτημα ενός κουμπιού, από τον υπολογιστή στο σπίτι μας, μας δίνει έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία για οποιοδήποτε σημείο, οποιοδήποτε οικόπεδο, έργο, ακίνητο στη χώρα ώστε να βγάλουμε οποιαδήποτε άδεια, ξεκίνησε το 2020. Μέσα από αυτόν βλέπουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε δραστηριότητας, δηλαδή τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, οπουδήποτε, για να φτιάξουμε αυτό που μας ενδιαφέρει.

Σε λίγα χρόνια θα έχουμε συγκεντρωμένη και ομογενοποιημένη την πληροφορία και τα δεδομένα για όλο το κτιριακό απόθεμα της χώρας, για κάθε ακίνητο, μέσα από το συνδυασμό των πληροφοριακών συστημάτων της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου και Ιδιοκτησίας, της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, του Κτηματολογίου, θα βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του δομημένου χώρου. Και η Πολιτεία και οι πιστοποιημένοι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται.

Το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα δημόσια έργα και υποδομές, με τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Υποδομών, που θα βοηθήσει τόσο τον σχεδιασμό των νέων έργων όσο και τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Παράλληλα, αλλά πολύ πιο άμεσα, θα αλλάξουν οι αναποτελεσματικές διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, θα ψηφιοποιηθεί η λειτουργία όλων των επιτροπών και μητρώων, θα περάσουμε σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή και παράλληλα θα αντιμετωπίσουμε πρακτικά τις αναποτελεσματικότητες του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.

Και χωρίς να το αφήνω τελευταίο, θα προχωρήσουμε σε έναν νέο κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης νέων έργων, για την περίοδο 2021-2027, με αυξημένους πλέον πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλά και με ευελιξία και καινοτομία στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση νέων έργων.

Ναι, είμαι αισιόδοξος… Γιατί αυτά που σας ανέφερα είναι μόνο λίγα από όσα αλλάζουν τη ζωή μας, το επάγγελμά μας, τη χώρα. Αν είμαστε σοβαροί, αποτελεσματικοί, έχουμε θέληση και σχέδιο και ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά, αν είμαστε αποφασισμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Όλα αυτά είναι μεταρρυθμίσεις που διεκδίκησε και πέτυχε ο τεχνικός κόσμος της χώρας, νομοθέτησε η κυβέρνηση, προωθεί η Πολιτεία και τώρα υλοποιεί, πολλά από αυτά, το ΤΕΕ – και σε άλλα συμμετέχει ενεργά. Μεταρρυθμίσεις που πραγματικά θα αλλάξουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια… Ας θυμόμαστε τότε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν τώρα, γιατί μάθαμε πολλά από όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια…

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM / Γιώργος Βλάχος: Ζητούμενο η ορθολογική, σύγχρονη πολιτική στις κατασκευές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Απρίλιο του 2010, στο Καστελόριζο επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη της περιόδου Υποχρεωτικής Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Χώρας και η εφαρμογή των περίφημων «Μνημονίων».

Η ευθύνη για τις υπερβολικές δυσκολίες και τα οικονομικά βάρη που ανέλαβε η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι «μεσαίες» και «χαμηλότερες» οικονομικές τάξεις καταλογίσθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες στους προηγούμενους.

Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου τις επέρριψε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους προηγούμενους (στο «παλιό») και στην Ευρωπαϊκή Ένωση («Go back κυρία Μέρκελ»).

Μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή  του, κατά πολλούς αχρείαστου, Τρίτου Μνημονίου, πλησιάζοντας στο 2020 η οικονομία φάνηκε να σταθεροποιείται στα χαμηλά έστω επίπεδα και στη συνέχεια να ανακάμπτει ελαφρώς.

Σήμερα, με τις εξελίξεις (COVID-19) και τα οικονομικά μέτρα στήριξης που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία βιώνει μία σύνθετη κατάσταση απογοήτευση, ελπίδες, προοπτικές, ξανά απογοήτευση κλπ. Τίποτα δεν είναι σαφές αν και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις κατασκευές. Αρκεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα άμεσα και ριζοσπαστικά και όχι με τις παλιές τακτικές που συνεχώς ευνοούν την αδράνεια και τα πισωγυρίσματα.

Παραθέτουμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία του κλάδου που αποδεικνύουν την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής και ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνητρο για μια ορθολογική, σύγχρονη και σωστά προσανατολισμένη πολιτική στο χώρο των κατασκευών.

B. ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Διαχρονική εξέλιξη εργοληπτικών εταιρειών τάξεων 3η έως και 7η

Σχόλιο: Πολλές από τις εταιρείες που παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα ουσιαστικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Παρατηρώντας τους δύο προηγούμενους πίνακες διαπιστώνουμε κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των εγγεγραμμένων και ενεργών εταιρειών του Μ.Ε.ΕΠ., παρατηρούμε επίσης συνεχή μείωση τόσο στο ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στον όγκο ιδιωτικών οικοδομών και στο ποσοστό συμμετοχής των κατασκευών στην ακαθάριστη αξία παραγωγής.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Αβίαστα, από τα λίγα που προαναφέραμε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Πολιτεία, ο Τεχνικός Κλάδος και οι αρμόδιοι Φορείς πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά για:

  • Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα είχε η διαδικασία διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων για να μπορέσει να γίνει πράξη η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού: «Τα χρήματα δεν θα τα σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους σαν νεόπλουτοι. Θα τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον της Χώρας».
  • Την απλοποίηση και απάλειψη αντιφατικών διατάξεων της νομοθεσίας (κυρίως ν. 4412/16).
  • Την άμεση απλοποίηση και δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς και την υιοθέτηση ψηφιακών, διαλειτουργικών εργαλείων στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και στην παραγωγή τεχνικών έργων. Είναι απαράδεκτο οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί να απαιτούν διπλάσιο (και πολλές φορές τριπλάσιο) χρόνο ολοκλήρωσης από ό,τι το προηγούμενο, μη μηχανογραφημένο σύστημα. Μάλλον είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που η ηλεκτρονική διαδικασία επέφερε καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αντί της επιτάχυνσής της.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε και το ypodomes.com να συνεισφέρει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην κρίσιμη αυτή προσπάθεια, όπως, άλλωστε, πράττει και τα δέκα αυτά χρόνια χρήσιμης παρουσίας του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

Ποιό έργο ψηφίστηκε Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δεκαετία 2010-2020 για τον κατασκευαστικό κόσμο θα μείνει ως η περίοδος των αντιθέσεων. Η περίοδος που έγιναν πολλά, άλλα έγιναν δύσκολα. Η περίοδος που μία γενιά έργων ολοκληρώθηκε αλλά δεν ήρθε ποτέ η επόμενη.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, είναι ότι τελικά η δεκαετία που πέρασε άφησε σημαντικά κατασκευαστικά επιτεύγματα.

Σε αυτή λοιπόν την δεκαετία, ολοκληρώθηκε πραγματικά ένα φαραωνικό σχέδιο που δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Είναι ένα κορυφαίο κατασκευαστικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και η σημασία του έχει κάπως υποβιβαστεί.

Το να δημιουργήσεις και να λειτουργήσεις 2.200 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την δική μας τουλάχιστον γενιά.

Και φυσικά αυτό το έργο ή καλύτερα γεγονός αναδείχθηκε μέσα από την επετειακή μας ψηφοφορία ως το Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας μας, πάνω από το 50% των ψήφων κατευθύνθηκαν προς τους Αυτοκινητόδρομους.

Ειδική μνεία πρέπει όμως να γίνει και στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το οποίο πήρε το αργυρό μετάλλιο στην ψηφοφορία.

Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο ανήκει -δικαιωματικά ίσως- στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κατετάγη στην τρίτη θέση της ψηφοφορίας.

Στα επόμενα 10 χρόνια Υποδομών, λοιπόν! 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα