Connect with us

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Νίκος Καραγιάννης: Μια δεκαετία γεμάτη υποδομές, εναλλαγές και στιγμές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

10 Χρόνια Ypodomes.com

Όσα και αν προσπαθήσω να γράψω για αυτή την δεκαετία στην οποία το ypodomes.com έκανε τα πρώτα του βήματα, δεν θα την καλύψω πλήρως. Όχι γιατί τα έργα ήταν τόσα πολλά που χρειάζονται σελίδες, τουναντίον. Η πρώτη ημέρα ύπαρξης του ypodomes.com (μετά όμως από 3 χρόνια ύπαρξης του blog), ήταν στις 12 Ιουνίου 2010. Θυμάμαι με τι αγωνία περίμενα να βγει στον αέρα και τι προσδοκίες μου είχαν δημιουργηθεί. Για να μπορέσει να σταθεί το ypodomes στον κόσμο των media και απέναντι σε μεγαθήρια του τύπου, πέρασαν χρόνια. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, ζήλος και μεράκι για να γίνει το site αντιληπτό. Ομολογώ ότι από την εκκίνηση το 2010 λίγο μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ (από το Καστελόριζο) μέχρι και σήμερα με την πανδημία του κορωνοϊου, έχουν υπάρξει 10 χρόνια προκλήσεων.

Το βασικό συστατικό της προσπάθειας αυτής, ήταν και είναι να υπάρχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, ειλικρίνεια σε ότι γράφεται και ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική εικόνα των πραγμάτων. Αυτό όμως που ήταν, είναι και θα είναι στο επίκεντρο του ypodomes.com, είναι τα έργα, όχι η πολιτική γύρω από αυτά. Η σημασία τους στην βελτίωση της καθημερινότητας μας, στην βελτίωση της ασφάλειας μας, στην συμβολή τους στην ανάπτυξη και γενικότερα στην κοινωνία μας, αυτά για εμάς εδώ στο ypodomes είναι τα ζητούμενα.

Ομολογώ ότι περνώντας τα χρόνια, βλέπω πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παράξεις έργα. Σύνθετοι νόμοι, γραφειοκρατία ελληνική και ευρωπαϊκή, δύσκολες συνθήκες, κάνουν επίτευγμα την υλοποίηση ενός έργου. Σε αυτά τα 10 χρόνια καταλαβαίνεις ότι ένα έργο για να γίνει από ιδέα, πράξη, χρειάζονται χρόνια.

Στη μνήμη μου έχω κρατήσει τις πιο δυνατές στιγμές σε αυτή τη δεκαετία παρουσίας στο χώρο των κατασκευών και των μεταφορών. Κατά την άποψη μου, η πιο δυνατή στιγμή από όλες, ήταν η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου. Ήταν ένα αξεπέραστο γεγονός που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το τέλος της καρμανιόλας των Τεμπών που πήρε εκατοντάδες ζωές, κάποιες και από τον τεχνικό κλάδο.

Πολύ δυνατή στιγμή, γεμάτη περηφάνια, ήταν τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο το έζησα από τα σχέδια, τα πρώτα θεμέλια, την σταδιακή ολοκλήρωση. Ήταν η στιγμή που το κτίριο αυτό, ο χώρος αυτός, τραβούσε την Αθήνα ψηλά.

Από τις αποστολές εντός Ελλάδας η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η παράδοση του πρώτου τμήματος αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο. Η αναμονή δεκαετιών που λάμβανε τέλος, δημιουργούσε στην ατμόσφαιρα μία δυνατή συγκινητική στιγμή. Θυμάμαι και τώρα πως στην σχετική τελετή στη γέφυρα Τσαγκαρόπουλου, υπήρξε κόσμος σκαρφαλωμένος -στην κυριολεξία- στο βουνό για να δει τα “εγκαίνια” και την παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία που σηματοδοτούσε την λήξη της οδικής απομόνωσης της περιοχής.

Η πιο εντυπωσιακή στιγμή, ήταν και πάλι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όταν το καλοκαίρι του 2014 σε ένα βραδινό event κατά τη διάρκεια της κατασκευής, μας άφησαν άφωνους με τον περίφημο “Χορό των Γερανών“. Δέκα και πλέον παρατεταγμένοι γερανοί, φωτεινοί, υπό τον ήχο μουσικής, να “χορεύουν” σε απόλυτο συντονισμό. Μία απίθανη στιγμή.

Η δεκαετία 2010-2020 ήταν η περίοδος των εναλλαγών ανάμεσα στην εκκίνηση και το σταμάτημα έργων. Τα έργα στους αυτοκινητόδρομους σταμάτησαν και ξεκίνησαν αρκετές φορές, το ίδιο και στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε άλλα έργα. Αγωνία και ελπίδα για την επόμενη μέρα, αισιοδοξία και προβληματισμός, πολλές φορές όλα μαζί.

Από τα ρεπορτάζ που έχω κάνει, αυτό που μου έχει μείνει στο μυαλό, είναι στην Ολυμπία Οδό, στο νυχτερινό γκρέμισμα μιας γέφυρας στο Μελλίσι Κορινθίας. Αν και φαινομενικά δεν είχε κάτι συναρπαστικό πέρα από το ίδιο το γεγονός, βγήκε μία ιστορία μιας και η νέα γέφυρα που θα χτιζόταν, θα ένωνε το χωριό που το είχε διχοτομήσει η εθνική οδός Αθηνών-Πατρών τη δεκαετία του 1960. Κάπως έτσι βγήκε το στόρυ “Γκρεμίστηκε μία γέφυρα για να ενωθεί ένα χωριό“. Παρά το ξενύχτι, το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο.

Αυτό που μου έκανε πολλές φορές εντύπωση, σε κάθε επίσκεψη στα εργοτάξια των έργων, ήταν η αγάπη των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτά για το ίδιο το έργο και η αγωνία τους, όχι για την επόμενη μέρα που θα έβρισκε πολλούς από αυτούς χωρίς αντικείμενο αλλά για την ολοκλήρωση του έργου.  Είναι κάτι που με έχει συγκινήσει πολλές φορές αλλά και με κάνει να θαυμάζω αυτούς τους επαγγελματίες που καλούνται να εργαστούν κάτω από ομολογουμένως πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σε αυτή τη δεκαετία των έργων, της κρίσης, της ανατροπής και του άγνωστου πολλές φορές, το ypodomes.com άνθησε, μεγάλωσε και θέλω να πιστεύω ότι έγινε σημείο αναφοράς για τα τεκταινόμενα στον χώρο των κατασκευών, των έργων, των μεταφορών.

Κρατάμε τις σημαντικές, θετικές στιγμές και σήμερα στα 10α γενέθλια του ypodomes.com θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες από καρδιάς. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να δώσουμε ραντεβού στα επόμενα μας γενέθλια, υπό καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές.

Με αυτή την αφορμή, καλέσαμε θεσμικούς παράγοντες να μας αρθρογραφήσουν για το πως βίωσαν τα 10 αυτά χρόνια τις εξελίξεις στον τεχνικό και οχι μόνο κλάδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας τους: Σέργιο Λαμπρόπουλο, πρόεδρο του ΕΣΒΥΚ, Γιώργο Συριανό, πρόεδρο του ΣΤΕΑΤ, Γιώργο Βλάχο, πρόεδρο του ΣΑΤΕ, Παναγή Τονιόλο, πρόεδρο του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνο Μακέδο, πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, Μιχάλη Καλογιαννάκη, πρόεδρο του ΠΣΔΑΤΜ, Γιώργο Μπενέκο, πρόεδρο της ΠΕΔΜΗΕΔΕ και τον Γιάννη Δέτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Choose Media.

image_pdfimage_print

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Γιώργος Στασινός: Σε 10 χρόνια μάθαμε πολλά, στα επόμενα 10 μπορούμε να κάνουμε όσα χρειάζονται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Τα 10 τελευταία χρόνια που πέρασαν με πολύ μεγάλες, για όλους μας, δυσκολίες, τα φέρνει η ώρα να δημιουργούν σήμερα δύο, αντίστροφου συμβολισμού, συμπτώσεις: τη δεκαετία από το πρώτο μνημόνιο (και τη δωδεκαετία, πρακτικά από το ξεκίνημα της κρίσης) και τα γενέθλια του ypodomes.com! Η πρώτη επέτειος μας φέρνει στο μυαλό τις δυσκολίες, τα παθήματα και τα μαθήματα που όλοι πήραμε, τη ζωή μας που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε. Αλλά η δεύτερη, τα γενέθλια της ιστοσελίδας του κ. Καραγιάννη, είναι μάλλον ελπιδοφόρα: ο εξειδικευμένος ηλεκτρονικός τύπος για τα έργα υποδομών εμπλουτίστηκε με μια νέα ενημερωτική προσπάθεια, αφού προετοιμάστηκε πρώτα στον χώρο των blogs.

Όλοι μπορούμε να γράψουμε και να πούμε πολλά για όσα ζήσαμε, για όσα περάσαμε ως κλάδος, ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος της χώρας χωρίς εξαιρέσεις, την τελευταία δεκαετία. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω και εγώ εδώ. Γνωρίζουμε καλά τί περάσαμε, τί πληρώσαμε, τί ζήσαμε, τί νιώσαμε… Και νομίζω ότι όλοι έχουμε βγει σοφότεροι από αυτήν την κρίση. Δυστυχώς, δεν βγαίνουμε αλώβητοι από αυτήν και δεν βγαίνουμε όλοι όσοι είμασταν ενεργοί στα τεχνικά επαγγέλματα στην αρχή της…

Αλλά ειλικρινά νομίζω ότι η στόχευσή μας πρέπει να είναι στην προσπάθεια, στον καθημερινό αγώνα, στην προκοπή, ανεξαρτήτως δυσκολιών. Και ειδικά για έναν συλλογικό φορέα όπως το ΤΕΕ, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, οφείλουμε να κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα για το μέλλον. Για να φροντίζουμε αφενός τα μέλη μας, τους μηχανικούς, και μαζί με αυτούς όλον τον τεχνικό κόσμο, και αφετέρου για να ωθούμε την Πολιτεία σε νέους δρόμους, που θα διευκολύνουν τη δουλειά μας.

Γιατί ίσως κάποιοι ξέχασαν μέσα σε αυτήν την κρίση ότι οι μηχανικοί και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πραγματική ανάπτυξη χωρίς την καθοριστική συμβολή των μηχανικών. Και οι μηχανικοί χρειάζονται μια αναπτυσσόμενη οικονομία για να προάγουν την επιστήμη τους και να ασκούν αποτελεσματικά το επάγγελμά τους.

Νομίζω ότι όλα αυτά τα υπηρετήσαμε με συνέπεια στο ΤΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον. Κλείνοντας την πόρτα στον λαϊκισμό, την ευθυνοφοβία, την αναποτελεσματικότητα, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε σελίδα στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, με προτάσεις, παρεμβάσεις, λύσεις και νέες υπηρεσίες για όλον τον τεχνικό κόσμο: τους μηχανικούς, τις τεχνικές εταιρείες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και την Πολιτεία συνολικά.

Και πιστεύω ότι καταφέραμε πολλά ήδη, αλλά όχι αρκετά. Αλλά είμαι αισιόδοξος: αν καταφέραμε να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, αν κάναμε έστω λίγο καλύτερη την ενασχόληση των μηχανικών με την πραγματική δουλειά και την επιστήμη τους, σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον, νομίζω μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ίσως στις ημέρες αυτές, που βιώνουμε μια άλλη, καινούργια, κρίση, που επηρεάζει και τη ζωή μας και τη δουλειά μου και που κανείς ρεαλιστικά δεν περίμενε σε αυτό το μέγεθος ίσως να φαίνεται υπεραισιόδοξη η ανάλυση αυτή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσουμε να την υπερβούμε και πάλι, νωρίτερα ή αργότερα. Χαλυβδώθηκε η θέληση και οι ικανότητες όσων καταφέραμε να επιβιώσουμε στην αγορά της 10ετούς κρίσης, δεν θα αφήσουμε τώρα την προσπάθεια.

Για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις αλλαγές που προωθούμε. Να προσπαθήσουμε τώρα πιο σκληρά για όσα πρέπει να αλλάξουν. Να κάνουμε τώρα τις υπερβάσεις που καθυστερούν χρόνια.

Πολλές από τις πραγματικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις προετοιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΤΕΕ αλλά τώρα ξεκινάνε πραγματικά. Και έχουν μεσο- και μακρο – πρόθεσμο χρόνο ολοκλήρωσης. Αλλά έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να αλλάξουν τη χώρα.

Σε λίγα χρόνια θα σκεφτόμαστε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που με το πάτημα ενός κουμπιού, από τον υπολογιστή στο σπίτι μας, μας δίνει έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία για οποιοδήποτε σημείο, οποιοδήποτε οικόπεδο, έργο, ακίνητο στη χώρα ώστε να βγάλουμε οποιαδήποτε άδεια, ξεκίνησε το 2020. Μέσα από αυτόν βλέπουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε δραστηριότητας, δηλαδή τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, οπουδήποτε, για να φτιάξουμε αυτό που μας ενδιαφέρει.

Σε λίγα χρόνια θα έχουμε συγκεντρωμένη και ομογενοποιημένη την πληροφορία και τα δεδομένα για όλο το κτιριακό απόθεμα της χώρας, για κάθε ακίνητο, μέσα από το συνδυασμό των πληροφοριακών συστημάτων της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου και Ιδιοκτησίας, της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, του Κτηματολογίου, θα βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του δομημένου χώρου. Και η Πολιτεία και οι πιστοποιημένοι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται.

Το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα δημόσια έργα και υποδομές, με τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Υποδομών, που θα βοηθήσει τόσο τον σχεδιασμό των νέων έργων όσο και τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Παράλληλα, αλλά πολύ πιο άμεσα, θα αλλάξουν οι αναποτελεσματικές διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, θα ψηφιοποιηθεί η λειτουργία όλων των επιτροπών και μητρώων, θα περάσουμε σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή και παράλληλα θα αντιμετωπίσουμε πρακτικά τις αναποτελεσματικότητες του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.

Και χωρίς να το αφήνω τελευταίο, θα προχωρήσουμε σε έναν νέο κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης νέων έργων, για την περίοδο 2021-2027, με αυξημένους πλέον πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλά και με ευελιξία και καινοτομία στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση νέων έργων.

Ναι, είμαι αισιόδοξος… Γιατί αυτά που σας ανέφερα είναι μόνο λίγα από όσα αλλάζουν τη ζωή μας, το επάγγελμά μας, τη χώρα. Αν είμαστε σοβαροί, αποτελεσματικοί, έχουμε θέληση και σχέδιο και ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά, αν είμαστε αποφασισμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Όλα αυτά είναι μεταρρυθμίσεις που διεκδίκησε και πέτυχε ο τεχνικός κόσμος της χώρας, νομοθέτησε η κυβέρνηση, προωθεί η Πολιτεία και τώρα υλοποιεί, πολλά από αυτά, το ΤΕΕ – και σε άλλα συμμετέχει ενεργά. Μεταρρυθμίσεις που πραγματικά θα αλλάξουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια… Ας θυμόμαστε τότε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν τώρα, γιατί μάθαμε πολλά από όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια…

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM / Γιώργος Βλάχος: Ζητούμενο η ορθολογική, σύγχρονη πολιτική στις κατασκευές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Απρίλιο του 2010, στο Καστελόριζο επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη της περιόδου Υποχρεωτικής Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Χώρας και η εφαρμογή των περίφημων «Μνημονίων».

Η ευθύνη για τις υπερβολικές δυσκολίες και τα οικονομικά βάρη που ανέλαβε η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι «μεσαίες» και «χαμηλότερες» οικονομικές τάξεις καταλογίσθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες στους προηγούμενους.

Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου τις επέρριψε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους προηγούμενους (στο «παλιό») και στην Ευρωπαϊκή Ένωση («Go back κυρία Μέρκελ»).

Μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή  του, κατά πολλούς αχρείαστου, Τρίτου Μνημονίου, πλησιάζοντας στο 2020 η οικονομία φάνηκε να σταθεροποιείται στα χαμηλά έστω επίπεδα και στη συνέχεια να ανακάμπτει ελαφρώς.

Σήμερα, με τις εξελίξεις (COVID-19) και τα οικονομικά μέτρα στήριξης που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία βιώνει μία σύνθετη κατάσταση απογοήτευση, ελπίδες, προοπτικές, ξανά απογοήτευση κλπ. Τίποτα δεν είναι σαφές αν και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις κατασκευές. Αρκεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα άμεσα και ριζοσπαστικά και όχι με τις παλιές τακτικές που συνεχώς ευνοούν την αδράνεια και τα πισωγυρίσματα.

Παραθέτουμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία του κλάδου που αποδεικνύουν την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής και ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνητρο για μια ορθολογική, σύγχρονη και σωστά προσανατολισμένη πολιτική στο χώρο των κατασκευών.

B. ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Διαχρονική εξέλιξη εργοληπτικών εταιρειών τάξεων 3η έως και 7η

Σχόλιο: Πολλές από τις εταιρείες που παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα ουσιαστικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Παρατηρώντας τους δύο προηγούμενους πίνακες διαπιστώνουμε κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των εγγεγραμμένων και ενεργών εταιρειών του Μ.Ε.ΕΠ., παρατηρούμε επίσης συνεχή μείωση τόσο στο ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στον όγκο ιδιωτικών οικοδομών και στο ποσοστό συμμετοχής των κατασκευών στην ακαθάριστη αξία παραγωγής.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Αβίαστα, από τα λίγα που προαναφέραμε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Πολιτεία, ο Τεχνικός Κλάδος και οι αρμόδιοι Φορείς πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά για:

  • Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα είχε η διαδικασία διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων για να μπορέσει να γίνει πράξη η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού: «Τα χρήματα δεν θα τα σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους σαν νεόπλουτοι. Θα τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον της Χώρας».
  • Την απλοποίηση και απάλειψη αντιφατικών διατάξεων της νομοθεσίας (κυρίως ν. 4412/16).
  • Την άμεση απλοποίηση και δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς και την υιοθέτηση ψηφιακών, διαλειτουργικών εργαλείων στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και στην παραγωγή τεχνικών έργων. Είναι απαράδεκτο οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί να απαιτούν διπλάσιο (και πολλές φορές τριπλάσιο) χρόνο ολοκλήρωσης από ό,τι το προηγούμενο, μη μηχανογραφημένο σύστημα. Μάλλον είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που η ηλεκτρονική διαδικασία επέφερε καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αντί της επιτάχυνσής της.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε και το ypodomes.com να συνεισφέρει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην κρίσιμη αυτή προσπάθεια, όπως, άλλωστε, πράττει και τα δέκα αυτά χρόνια χρήσιμης παρουσίας του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

Ποιό έργο ψηφίστηκε Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δεκαετία 2010-2020 για τον κατασκευαστικό κόσμο θα μείνει ως η περίοδος των αντιθέσεων. Η περίοδος που έγιναν πολλά, άλλα έγιναν δύσκολα. Η περίοδος που μία γενιά έργων ολοκληρώθηκε αλλά δεν ήρθε ποτέ η επόμενη.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, είναι ότι τελικά η δεκαετία που πέρασε άφησε σημαντικά κατασκευαστικά επιτεύγματα.

Σε αυτή λοιπόν την δεκαετία, ολοκληρώθηκε πραγματικά ένα φαραωνικό σχέδιο που δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Είναι ένα κορυφαίο κατασκευαστικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και η σημασία του έχει κάπως υποβιβαστεί.

Το να δημιουργήσεις και να λειτουργήσεις 2.200 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την δική μας τουλάχιστον γενιά.

Και φυσικά αυτό το έργο ή καλύτερα γεγονός αναδείχθηκε μέσα από την επετειακή μας ψηφοφορία ως το Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας μας, πάνω από το 50% των ψήφων κατευθύνθηκαν προς τους Αυτοκινητόδρομους.

Ειδική μνεία πρέπει όμως να γίνει και στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το οποίο πήρε το αργυρό μετάλλιο στην ψηφοφορία.

Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο ανήκει -δικαιωματικά ίσως- στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κατετάγη στην τρίτη θέση της ψηφοφορίας.

Στα επόμενα 10 χρόνια Υποδομών, λοιπόν! 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα