Connect with us

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Κωνσταντίνος Μακέδος: Η υπεύθυνη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

O Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Ζήσαμε δέκα πέτρινα χρόνια. Μία δεκαετή οικονομική κρίση, με εκτόξευση του δημόσιου χρέους, με αδυναμία δανεισμού και με μείωση του ΑΕΠ, που μόνο μετά από πόλεμο καταγράφεται. Χιλιάδες άνεργοι, λουκέτα, χιλιάδες άξιοι επιστήμονες μετανάστες.

Στην αυγή της νέας δεκαετίας και ενώ ο κόσμος κινούνταν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την παγκόσμια κοινότητα να λάβει πρωτοφανή μέτρα. Ως πολιτεία, ως κοινωνία, μπροστά σε αυτή την υγειονομική κρίση, σταθήκαμε όρθιοι και πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως, οι οικονομικές συνέπειες του lock down, που ακόμα δεν έχουν χαρτογραφηθεί στην ολότητά τους, αλλά και ένα ενδεχόμενα νέο κύμα της πανδημίας, γεννούν νέες ανησυχίες.

Ο Ηράκλειτος είπε ότι «δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι για δεύτερη φορά». Τίποτα δεν μένει το ίδιο. Οι παγκόσμιες και εθνικές προκλήσεις απαιτούν σε κάθε στιγμή αλλαγές, νέους τρόπους και νέες μεθόδους προσαρμογής. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, όπως επίσης και οι ανάγκες μας ως κοινωνία και ως αγορά. Οι ευθύνες λοιπόν, που καλούμαστε να επωμιστούμε είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η απάντηση στον φόβο και την ανασφάλεια είναι η ειλικρίνεια, η δημιουργική δράση, η εμπιστοσύνη και η πίστη.

Ειλικρίνεια σε σχέση με τις παθογένειες του παρελθόντος. Φαινόμενα που πλήγωσαν και πληγώνουν την ελληνική κοινωνία, την αγορά, την οικονομία να εκλείψουν άπαξ δια παντός.

Δημιουργική δράση για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, έτσι ώστε όλες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και ιδιαίτερα ο Τεχνικός Κλάδος, που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην ανάπτυξη της χώρας μας, να ανθίσουν. Για τη δημιουργία νέου πλούτου, γνώσης, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ειδικά, οι Έλληνες μηχανικοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους παγκοσμίως, καθώς η επιστημονική τους κατάρτιση, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Τεχνικού Κλάδου της χώρας είναι απαράμιλλη.

Η αποκατάσταση και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία, την ελληνική κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα στον τόπο, που θα επιτρέψει σε κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση να αναπτύσσεται ελεύθερα, ισότιμα και δημιουργικά.

Η πρόταση της ΕΕ να ενισχύσει τη χώρα μας με επιπλέον 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα σημαντικά κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που τίθενται στη διάθεση της αγοράς, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο εγγύηση για το ξεπέρασμα της νέας ύφεσης, λόγω Covid-19, αλλά, πολύ περισσότερο, δημιουργούν ισχυρές προοπτικές βιώσιμης και στιβαρής ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα.

Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία.

Με μια θαρραλέα προώθηση επενδύσεων. Οι νέες απαιτήσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων με βάση τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η κυκλική οικονομία, τα νέα δεδομένα υγείας και ασφάλειας, αλλά και ο συνολικός επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου, που προέκυψαν ως ανάγκες λόγω της πανδημίας, μας δείχνουν τον δρόμο.

Η αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας μας φαντάζει περισσότερη εφικτή από ποτέ.

Απαιτείται αποφασιστική επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, σε θεσμικό, χρηματοδοτικό, τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό επίπεδο για την εκτέλεση αυτής της νέας ύλης παραγωγικών έργων δημοσίου συμφέροντος, υψηλής προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να μη χάσουμε και αυτό το τρένο.

Το ΤΜΕΔΕ στα πέτρινα χρόνια και σε συνθήκες τραπεζική ασφυξίας, ολοκλήρωσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, έγινε ενεργό μέλος του Eυρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου διερευνά νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες, παρουσιάζει συνεχώς θετικά αποτελέσματα, ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τα μέλη του, αλλά κυρίως: Στήριξε και στηρίζει αταλάντευτα την πραγματική οικονομία, συνεχίζοντας υπό αντίξοες συνθήκες την πιστοδοσία και την εγγυοδοσία του Τεχνικού Κόσμου, χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το ίδιο συνεχίσαμε να κάνουμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποδεικνύουμε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ότι το Ταμείο αποτελεί έναν κρίσιμο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για την ελληνική οικονομία. Ενώ, είναι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Τεχνικός Κόσμος έχει τη γνώση, έχει την εμπειρία, έχει τις ικανότητες να οδηγήσει την πατρίδα σε μία νέα δεκαετία, σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Το κάναμε στο παρελθόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε και σήμερα. Και να την οδηγήσει από τα πέτρινα χρόνια, στα χρυσά της χρόνια.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ypodomes.com, σε αυτά τα δέκα χρόνια, δεν αποτελεί μόνο ένα χρήσιμο και σύγχρονο εργαλείο ενημέρωσης, αλλά διαμορφώνει ένα υγιές πεδίο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού του δημοσίου διαλόγου και της δημόσιας σφαίρας – βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη στη χώρα.

Η συνεχής ανοδική πορεία του αποδεικνύει ότι το αναγνωστικό κοινό, ο κλάδος των υποδομών και των κατασκευών και βέβαια οι συντελεστές του ypodomes.com, στα χρόνια που έρχονται, έχουν να περιμένουν πολλές ακόμα σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες.

image_pdfimage_print

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Γιώργος Στασινός: Σε 10 χρόνια μάθαμε πολλά, στα επόμενα 10 μπορούμε να κάνουμε όσα χρειάζονται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Τα 10 τελευταία χρόνια που πέρασαν με πολύ μεγάλες, για όλους μας, δυσκολίες, τα φέρνει η ώρα να δημιουργούν σήμερα δύο, αντίστροφου συμβολισμού, συμπτώσεις: τη δεκαετία από το πρώτο μνημόνιο (και τη δωδεκαετία, πρακτικά από το ξεκίνημα της κρίσης) και τα γενέθλια του ypodomes.com! Η πρώτη επέτειος μας φέρνει στο μυαλό τις δυσκολίες, τα παθήματα και τα μαθήματα που όλοι πήραμε, τη ζωή μας που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε. Αλλά η δεύτερη, τα γενέθλια της ιστοσελίδας του κ. Καραγιάννη, είναι μάλλον ελπιδοφόρα: ο εξειδικευμένος ηλεκτρονικός τύπος για τα έργα υποδομών εμπλουτίστηκε με μια νέα ενημερωτική προσπάθεια, αφού προετοιμάστηκε πρώτα στον χώρο των blogs.

Όλοι μπορούμε να γράψουμε και να πούμε πολλά για όσα ζήσαμε, για όσα περάσαμε ως κλάδος, ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος της χώρας χωρίς εξαιρέσεις, την τελευταία δεκαετία. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω και εγώ εδώ. Γνωρίζουμε καλά τί περάσαμε, τί πληρώσαμε, τί ζήσαμε, τί νιώσαμε… Και νομίζω ότι όλοι έχουμε βγει σοφότεροι από αυτήν την κρίση. Δυστυχώς, δεν βγαίνουμε αλώβητοι από αυτήν και δεν βγαίνουμε όλοι όσοι είμασταν ενεργοί στα τεχνικά επαγγέλματα στην αρχή της…

Αλλά ειλικρινά νομίζω ότι η στόχευσή μας πρέπει να είναι στην προσπάθεια, στον καθημερινό αγώνα, στην προκοπή, ανεξαρτήτως δυσκολιών. Και ειδικά για έναν συλλογικό φορέα όπως το ΤΕΕ, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, οφείλουμε να κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα για το μέλλον. Για να φροντίζουμε αφενός τα μέλη μας, τους μηχανικούς, και μαζί με αυτούς όλον τον τεχνικό κόσμο, και αφετέρου για να ωθούμε την Πολιτεία σε νέους δρόμους, που θα διευκολύνουν τη δουλειά μας.

Γιατί ίσως κάποιοι ξέχασαν μέσα σε αυτήν την κρίση ότι οι μηχανικοί και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πραγματική ανάπτυξη χωρίς την καθοριστική συμβολή των μηχανικών. Και οι μηχανικοί χρειάζονται μια αναπτυσσόμενη οικονομία για να προάγουν την επιστήμη τους και να ασκούν αποτελεσματικά το επάγγελμά τους.

Νομίζω ότι όλα αυτά τα υπηρετήσαμε με συνέπεια στο ΤΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον. Κλείνοντας την πόρτα στον λαϊκισμό, την ευθυνοφοβία, την αναποτελεσματικότητα, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε σελίδα στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, με προτάσεις, παρεμβάσεις, λύσεις και νέες υπηρεσίες για όλον τον τεχνικό κόσμο: τους μηχανικούς, τις τεχνικές εταιρείες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και την Πολιτεία συνολικά.

Και πιστεύω ότι καταφέραμε πολλά ήδη, αλλά όχι αρκετά. Αλλά είμαι αισιόδοξος: αν καταφέραμε να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, αν κάναμε έστω λίγο καλύτερη την ενασχόληση των μηχανικών με την πραγματική δουλειά και την επιστήμη τους, σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον, νομίζω μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ίσως στις ημέρες αυτές, που βιώνουμε μια άλλη, καινούργια, κρίση, που επηρεάζει και τη ζωή μας και τη δουλειά μου και που κανείς ρεαλιστικά δεν περίμενε σε αυτό το μέγεθος ίσως να φαίνεται υπεραισιόδοξη η ανάλυση αυτή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσουμε να την υπερβούμε και πάλι, νωρίτερα ή αργότερα. Χαλυβδώθηκε η θέληση και οι ικανότητες όσων καταφέραμε να επιβιώσουμε στην αγορά της 10ετούς κρίσης, δεν θα αφήσουμε τώρα την προσπάθεια.

Για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις αλλαγές που προωθούμε. Να προσπαθήσουμε τώρα πιο σκληρά για όσα πρέπει να αλλάξουν. Να κάνουμε τώρα τις υπερβάσεις που καθυστερούν χρόνια.

Πολλές από τις πραγματικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις προετοιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΤΕΕ αλλά τώρα ξεκινάνε πραγματικά. Και έχουν μεσο- και μακρο – πρόθεσμο χρόνο ολοκλήρωσης. Αλλά έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να αλλάξουν τη χώρα.

Σε λίγα χρόνια θα σκεφτόμαστε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που με το πάτημα ενός κουμπιού, από τον υπολογιστή στο σπίτι μας, μας δίνει έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία για οποιοδήποτε σημείο, οποιοδήποτε οικόπεδο, έργο, ακίνητο στη χώρα ώστε να βγάλουμε οποιαδήποτε άδεια, ξεκίνησε το 2020. Μέσα από αυτόν βλέπουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε δραστηριότητας, δηλαδή τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, οπουδήποτε, για να φτιάξουμε αυτό που μας ενδιαφέρει.

Σε λίγα χρόνια θα έχουμε συγκεντρωμένη και ομογενοποιημένη την πληροφορία και τα δεδομένα για όλο το κτιριακό απόθεμα της χώρας, για κάθε ακίνητο, μέσα από το συνδυασμό των πληροφοριακών συστημάτων της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου και Ιδιοκτησίας, της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, του Κτηματολογίου, θα βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του δομημένου χώρου. Και η Πολιτεία και οι πιστοποιημένοι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται.

Το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα δημόσια έργα και υποδομές, με τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Υποδομών, που θα βοηθήσει τόσο τον σχεδιασμό των νέων έργων όσο και τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Παράλληλα, αλλά πολύ πιο άμεσα, θα αλλάξουν οι αναποτελεσματικές διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, θα ψηφιοποιηθεί η λειτουργία όλων των επιτροπών και μητρώων, θα περάσουμε σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή και παράλληλα θα αντιμετωπίσουμε πρακτικά τις αναποτελεσματικότητες του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.

Και χωρίς να το αφήνω τελευταίο, θα προχωρήσουμε σε έναν νέο κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης νέων έργων, για την περίοδο 2021-2027, με αυξημένους πλέον πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλά και με ευελιξία και καινοτομία στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση νέων έργων.

Ναι, είμαι αισιόδοξος… Γιατί αυτά που σας ανέφερα είναι μόνο λίγα από όσα αλλάζουν τη ζωή μας, το επάγγελμά μας, τη χώρα. Αν είμαστε σοβαροί, αποτελεσματικοί, έχουμε θέληση και σχέδιο και ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά, αν είμαστε αποφασισμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Όλα αυτά είναι μεταρρυθμίσεις που διεκδίκησε και πέτυχε ο τεχνικός κόσμος της χώρας, νομοθέτησε η κυβέρνηση, προωθεί η Πολιτεία και τώρα υλοποιεί, πολλά από αυτά, το ΤΕΕ – και σε άλλα συμμετέχει ενεργά. Μεταρρυθμίσεις που πραγματικά θα αλλάξουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια… Ας θυμόμαστε τότε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν τώρα, γιατί μάθαμε πολλά από όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια…

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM / Γιώργος Βλάχος: Ζητούμενο η ορθολογική, σύγχρονη πολιτική στις κατασκευές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Απρίλιο του 2010, στο Καστελόριζο επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη της περιόδου Υποχρεωτικής Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Χώρας και η εφαρμογή των περίφημων «Μνημονίων».

Η ευθύνη για τις υπερβολικές δυσκολίες και τα οικονομικά βάρη που ανέλαβε η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι «μεσαίες» και «χαμηλότερες» οικονομικές τάξεις καταλογίσθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες στους προηγούμενους.

Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου τις επέρριψε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους προηγούμενους (στο «παλιό») και στην Ευρωπαϊκή Ένωση («Go back κυρία Μέρκελ»).

Μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή  του, κατά πολλούς αχρείαστου, Τρίτου Μνημονίου, πλησιάζοντας στο 2020 η οικονομία φάνηκε να σταθεροποιείται στα χαμηλά έστω επίπεδα και στη συνέχεια να ανακάμπτει ελαφρώς.

Σήμερα, με τις εξελίξεις (COVID-19) και τα οικονομικά μέτρα στήριξης που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία βιώνει μία σύνθετη κατάσταση απογοήτευση, ελπίδες, προοπτικές, ξανά απογοήτευση κλπ. Τίποτα δεν είναι σαφές αν και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις κατασκευές. Αρκεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα άμεσα και ριζοσπαστικά και όχι με τις παλιές τακτικές που συνεχώς ευνοούν την αδράνεια και τα πισωγυρίσματα.

Παραθέτουμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία του κλάδου που αποδεικνύουν την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής και ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνητρο για μια ορθολογική, σύγχρονη και σωστά προσανατολισμένη πολιτική στο χώρο των κατασκευών.

B. ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Διαχρονική εξέλιξη εργοληπτικών εταιρειών τάξεων 3η έως και 7η

Σχόλιο: Πολλές από τις εταιρείες που παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα ουσιαστικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Παρατηρώντας τους δύο προηγούμενους πίνακες διαπιστώνουμε κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των εγγεγραμμένων και ενεργών εταιρειών του Μ.Ε.ΕΠ., παρατηρούμε επίσης συνεχή μείωση τόσο στο ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στον όγκο ιδιωτικών οικοδομών και στο ποσοστό συμμετοχής των κατασκευών στην ακαθάριστη αξία παραγωγής.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Αβίαστα, από τα λίγα που προαναφέραμε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Πολιτεία, ο Τεχνικός Κλάδος και οι αρμόδιοι Φορείς πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά για:

  • Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα είχε η διαδικασία διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων για να μπορέσει να γίνει πράξη η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού: «Τα χρήματα δεν θα τα σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους σαν νεόπλουτοι. Θα τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον της Χώρας».
  • Την απλοποίηση και απάλειψη αντιφατικών διατάξεων της νομοθεσίας (κυρίως ν. 4412/16).
  • Την άμεση απλοποίηση και δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς και την υιοθέτηση ψηφιακών, διαλειτουργικών εργαλείων στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και στην παραγωγή τεχνικών έργων. Είναι απαράδεκτο οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί να απαιτούν διπλάσιο (και πολλές φορές τριπλάσιο) χρόνο ολοκλήρωσης από ό,τι το προηγούμενο, μη μηχανογραφημένο σύστημα. Μάλλον είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που η ηλεκτρονική διαδικασία επέφερε καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αντί της επιτάχυνσής της.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε και το ypodomes.com να συνεισφέρει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην κρίσιμη αυτή προσπάθεια, όπως, άλλωστε, πράττει και τα δέκα αυτά χρόνια χρήσιμης παρουσίας του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

Ποιό έργο ψηφίστηκε Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δεκαετία 2010-2020 για τον κατασκευαστικό κόσμο θα μείνει ως η περίοδος των αντιθέσεων. Η περίοδος που έγιναν πολλά, άλλα έγιναν δύσκολα. Η περίοδος που μία γενιά έργων ολοκληρώθηκε αλλά δεν ήρθε ποτέ η επόμενη.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, είναι ότι τελικά η δεκαετία που πέρασε άφησε σημαντικά κατασκευαστικά επιτεύγματα.

Σε αυτή λοιπόν την δεκαετία, ολοκληρώθηκε πραγματικά ένα φαραωνικό σχέδιο που δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Είναι ένα κορυφαίο κατασκευαστικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και η σημασία του έχει κάπως υποβιβαστεί.

Το να δημιουργήσεις και να λειτουργήσεις 2.200 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την δική μας τουλάχιστον γενιά.

Και φυσικά αυτό το έργο ή καλύτερα γεγονός αναδείχθηκε μέσα από την επετειακή μας ψηφοφορία ως το Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας μας, πάνω από το 50% των ψήφων κατευθύνθηκαν προς τους Αυτοκινητόδρομους.

Ειδική μνεία πρέπει όμως να γίνει και στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το οποίο πήρε το αργυρό μετάλλιο στην ψηφοφορία.

Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο ανήκει -δικαιωματικά ίσως- στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κατετάγη στην τρίτη θέση της ψηφοφορίας.

Στα επόμενα 10 χρόνια Υποδομών, λοιπόν! 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα