Connect with us

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Κωνσταντίνος Μακέδος: Η υπεύθυνη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον

Δημοσιεύθηκε

στις

O Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Ζήσαμε δέκα πέτρινα χρόνια. Μία δεκαετή οικονομική κρίση, με εκτόξευση του δημόσιου χρέους, με αδυναμία δανεισμού και με μείωση του ΑΕΠ, που μόνο μετά από πόλεμο καταγράφεται. Χιλιάδες άνεργοι, λουκέτα, χιλιάδες άξιοι επιστήμονες μετανάστες.

Στην αυγή της νέας δεκαετίας και ενώ ο κόσμος κινούνταν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την παγκόσμια κοινότητα να λάβει πρωτοφανή μέτρα. Ως πολιτεία, ως κοινωνία, μπροστά σε αυτή την υγειονομική κρίση, σταθήκαμε όρθιοι και πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως, οι οικονομικές συνέπειες του lock down, που ακόμα δεν έχουν χαρτογραφηθεί στην ολότητά τους, αλλά και ένα ενδεχόμενα νέο κύμα της πανδημίας, γεννούν νέες ανησυχίες.

Ο Ηράκλειτος είπε ότι «δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι για δεύτερη φορά». Τίποτα δεν μένει το ίδιο. Οι παγκόσμιες και εθνικές προκλήσεις απαιτούν σε κάθε στιγμή αλλαγές, νέους τρόπους και νέες μεθόδους προσαρμογής. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, όπως επίσης και οι ανάγκες μας ως κοινωνία και ως αγορά. Οι ευθύνες λοιπόν, που καλούμαστε να επωμιστούμε είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η απάντηση στον φόβο και την ανασφάλεια είναι η ειλικρίνεια, η δημιουργική δράση, η εμπιστοσύνη και η πίστη.

Ειλικρίνεια σε σχέση με τις παθογένειες του παρελθόντος. Φαινόμενα που πλήγωσαν και πληγώνουν την ελληνική κοινωνία, την αγορά, την οικονομία να εκλείψουν άπαξ δια παντός.

Δημιουργική δράση για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, έτσι ώστε όλες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και ιδιαίτερα ο Τεχνικός Κλάδος, που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην ανάπτυξη της χώρας μας, να ανθίσουν. Για τη δημιουργία νέου πλούτου, γνώσης, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ειδικά, οι Έλληνες μηχανικοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους παγκοσμίως, καθώς η επιστημονική τους κατάρτιση, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Τεχνικού Κλάδου της χώρας είναι απαράμιλλη.

Η αποκατάσταση και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία, την ελληνική κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα στον τόπο, που θα επιτρέψει σε κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση να αναπτύσσεται ελεύθερα, ισότιμα και δημιουργικά.

Η πρόταση της ΕΕ να ενισχύσει τη χώρα μας με επιπλέον 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα σημαντικά κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που τίθενται στη διάθεση της αγοράς, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο εγγύηση για το ξεπέρασμα της νέας ύφεσης, λόγω Covid-19, αλλά, πολύ περισσότερο, δημιουργούν ισχυρές προοπτικές βιώσιμης και στιβαρής ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα.

Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία.

Με μια θαρραλέα προώθηση επενδύσεων. Οι νέες απαιτήσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων με βάση τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η κυκλική οικονομία, τα νέα δεδομένα υγείας και ασφάλειας, αλλά και ο συνολικός επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου, που προέκυψαν ως ανάγκες λόγω της πανδημίας, μας δείχνουν τον δρόμο.

Η αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας μας φαντάζει περισσότερη εφικτή από ποτέ.

Απαιτείται αποφασιστική επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, σε θεσμικό, χρηματοδοτικό, τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό επίπεδο για την εκτέλεση αυτής της νέας ύλης παραγωγικών έργων δημοσίου συμφέροντος, υψηλής προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να μη χάσουμε και αυτό το τρένο.

Το ΤΜΕΔΕ στα πέτρινα χρόνια και σε συνθήκες τραπεζική ασφυξίας, ολοκλήρωσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, έγινε ενεργό μέλος του Eυρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου διερευνά νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες, παρουσιάζει συνεχώς θετικά αποτελέσματα, ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τα μέλη του, αλλά κυρίως: Στήριξε και στηρίζει αταλάντευτα την πραγματική οικονομία, συνεχίζοντας υπό αντίξοες συνθήκες την πιστοδοσία και την εγγυοδοσία του Τεχνικού Κόσμου, χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το ίδιο συνεχίσαμε να κάνουμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποδεικνύουμε υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ότι το Ταμείο αποτελεί έναν κρίσιμο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για την ελληνική οικονομία. Ενώ, είναι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Τεχνικός Κόσμος έχει τη γνώση, έχει την εμπειρία, έχει τις ικανότητες να οδηγήσει την πατρίδα σε μία νέα δεκαετία, σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Το κάναμε στο παρελθόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε και σήμερα. Και να την οδηγήσει από τα πέτρινα χρόνια, στα χρυσά της χρόνια.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ypodomes.com, σε αυτά τα δέκα χρόνια, δεν αποτελεί μόνο ένα χρήσιμο και σύγχρονο εργαλείο ενημέρωσης, αλλά διαμορφώνει ένα υγιές πεδίο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού του δημοσίου διαλόγου και της δημόσιας σφαίρας – βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη στη χώρα.

Η συνεχής ανοδική πορεία του αποδεικνύει ότι το αναγνωστικό κοινό, ο κλάδος των υποδομών και των κατασκευών και βέβαια οι συντελεστές του ypodomes.com, στα χρόνια που έρχονται, έχουν να περιμένουν πολλές ακόμα σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες.

Advertisement
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα