Connect with us

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Γιώργος Στασινός: Σε 10 χρόνια μάθαμε πολλά, στα επόμενα 10 μπορούμε να κάνουμε όσα χρειάζονται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Τα 10 τελευταία χρόνια που πέρασαν με πολύ μεγάλες, για όλους μας, δυσκολίες, τα φέρνει η ώρα να δημιουργούν σήμερα δύο, αντίστροφου συμβολισμού, συμπτώσεις: τη δεκαετία από το πρώτο μνημόνιο (και τη δωδεκαετία, πρακτικά από το ξεκίνημα της κρίσης) και τα γενέθλια του ypodomes.com! Η πρώτη επέτειος μας φέρνει στο μυαλό τις δυσκολίες, τα παθήματα και τα μαθήματα που όλοι πήραμε, τη ζωή μας που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε. Αλλά η δεύτερη, τα γενέθλια της ιστοσελίδας του κ. Καραγιάννη, είναι μάλλον ελπιδοφόρα: ο εξειδικευμένος ηλεκτρονικός τύπος για τα έργα υποδομών εμπλουτίστηκε με μια νέα ενημερωτική προσπάθεια, αφού προετοιμάστηκε πρώτα στον χώρο των blogs.

Όλοι μπορούμε να γράψουμε και να πούμε πολλά για όσα ζήσαμε, για όσα περάσαμε ως κλάδος, ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος της χώρας χωρίς εξαιρέσεις, την τελευταία δεκαετία. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω και εγώ εδώ. Γνωρίζουμε καλά τί περάσαμε, τί πληρώσαμε, τί ζήσαμε, τί νιώσαμε… Και νομίζω ότι όλοι έχουμε βγει σοφότεροι από αυτήν την κρίση. Δυστυχώς, δεν βγαίνουμε αλώβητοι από αυτήν και δεν βγαίνουμε όλοι όσοι είμασταν ενεργοί στα τεχνικά επαγγέλματα στην αρχή της…

Αλλά ειλικρινά νομίζω ότι η στόχευσή μας πρέπει να είναι στην προσπάθεια, στον καθημερινό αγώνα, στην προκοπή, ανεξαρτήτως δυσκολιών. Και ειδικά για έναν συλλογικό φορέα όπως το ΤΕΕ, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, οφείλουμε να κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα για το μέλλον. Για να φροντίζουμε αφενός τα μέλη μας, τους μηχανικούς, και μαζί με αυτούς όλον τον τεχνικό κόσμο, και αφετέρου για να ωθούμε την Πολιτεία σε νέους δρόμους, που θα διευκολύνουν τη δουλειά μας.

Γιατί ίσως κάποιοι ξέχασαν μέσα σε αυτήν την κρίση ότι οι μηχανικοί και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πραγματική ανάπτυξη χωρίς την καθοριστική συμβολή των μηχανικών. Και οι μηχανικοί χρειάζονται μια αναπτυσσόμενη οικονομία για να προάγουν την επιστήμη τους και να ασκούν αποτελεσματικά το επάγγελμά τους.

Νομίζω ότι όλα αυτά τα υπηρετήσαμε με συνέπεια στο ΤΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον. Κλείνοντας την πόρτα στον λαϊκισμό, την ευθυνοφοβία, την αναποτελεσματικότητα, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε σελίδα στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, με προτάσεις, παρεμβάσεις, λύσεις και νέες υπηρεσίες για όλον τον τεχνικό κόσμο: τους μηχανικούς, τις τεχνικές εταιρείες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και την Πολιτεία συνολικά.

Και πιστεύω ότι καταφέραμε πολλά ήδη, αλλά όχι αρκετά. Αλλά είμαι αισιόδοξος: αν καταφέραμε να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, αν κάναμε έστω λίγο καλύτερη την ενασχόληση των μηχανικών με την πραγματική δουλειά και την επιστήμη τους, σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον, νομίζω μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ίσως στις ημέρες αυτές, που βιώνουμε μια άλλη, καινούργια, κρίση, που επηρεάζει και τη ζωή μας και τη δουλειά μου και που κανείς ρεαλιστικά δεν περίμενε σε αυτό το μέγεθος ίσως να φαίνεται υπεραισιόδοξη η ανάλυση αυτή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσουμε να την υπερβούμε και πάλι, νωρίτερα ή αργότερα. Χαλυβδώθηκε η θέληση και οι ικανότητες όσων καταφέραμε να επιβιώσουμε στην αγορά της 10ετούς κρίσης, δεν θα αφήσουμε τώρα την προσπάθεια.

Για αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις αλλαγές που προωθούμε. Να προσπαθήσουμε τώρα πιο σκληρά για όσα πρέπει να αλλάξουν. Να κάνουμε τώρα τις υπερβάσεις που καθυστερούν χρόνια.

Πολλές από τις πραγματικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις προετοιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΤΕΕ αλλά τώρα ξεκινάνε πραγματικά. Και έχουν μεσο- και μακρο – πρόθεσμο χρόνο ολοκλήρωσης. Αλλά έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να αλλάξουν τη χώρα.

Σε λίγα χρόνια θα σκεφτόμαστε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που με το πάτημα ενός κουμπιού, από τον υπολογιστή στο σπίτι μας, μας δίνει έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία για οποιοδήποτε σημείο, οποιοδήποτε οικόπεδο, έργο, ακίνητο στη χώρα ώστε να βγάλουμε οποιαδήποτε άδεια, ξεκίνησε το 2020. Μέσα από αυτόν βλέπουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε δραστηριότητας, δηλαδή τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, οπουδήποτε, για να φτιάξουμε αυτό που μας ενδιαφέρει.

Σε λίγα χρόνια θα έχουμε συγκεντρωμένη και ομογενοποιημένη την πληροφορία και τα δεδομένα για όλο το κτιριακό απόθεμα της χώρας, για κάθε ακίνητο, μέσα από το συνδυασμό των πληροφοριακών συστημάτων της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου και Ιδιοκτησίας, της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, του Κτηματολογίου, θα βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του δομημένου χώρου. Και η Πολιτεία και οι πιστοποιημένοι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται.

Το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα δημόσια έργα και υποδομές, με τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Υποδομών, που θα βοηθήσει τόσο τον σχεδιασμό των νέων έργων όσο και τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Παράλληλα, αλλά πολύ πιο άμεσα, θα αλλάξουν οι αναποτελεσματικές διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, θα ψηφιοποιηθεί η λειτουργία όλων των επιτροπών και μητρώων, θα περάσουμε σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή και παράλληλα θα αντιμετωπίσουμε πρακτικά τις αναποτελεσματικότητες του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.

Και χωρίς να το αφήνω τελευταίο, θα προχωρήσουμε σε έναν νέο κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης νέων έργων, για την περίοδο 2021-2027, με αυξημένους πλέον πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλά και με ευελιξία και καινοτομία στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση νέων έργων.

Ναι, είμαι αισιόδοξος… Γιατί αυτά που σας ανέφερα είναι μόνο λίγα από όσα αλλάζουν τη ζωή μας, το επάγγελμά μας, τη χώρα. Αν είμαστε σοβαροί, αποτελεσματικοί, έχουμε θέληση και σχέδιο και ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά, αν είμαστε αποφασισμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Όλα αυτά είναι μεταρρυθμίσεις που διεκδίκησε και πέτυχε ο τεχνικός κόσμος της χώρας, νομοθέτησε η κυβέρνηση, προωθεί η Πολιτεία και τώρα υλοποιεί, πολλά από αυτά, το ΤΕΕ – και σε άλλα συμμετέχει ενεργά. Μεταρρυθμίσεις που πραγματικά θα αλλάξουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια… Ας θυμόμαστε τότε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν τώρα, γιατί μάθαμε πολλά από όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια…

image_pdfimage_print

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM / Γιώργος Βλάχος: Ζητούμενο η ορθολογική, σύγχρονη πολιτική στις κατασκευές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του ypodomes.com

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Απρίλιο του 2010, στο Καστελόριζο επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη της περιόδου Υποχρεωτικής Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Χώρας και η εφαρμογή των περίφημων «Μνημονίων».

Η ευθύνη για τις υπερβολικές δυσκολίες και τα οικονομικά βάρη που ανέλαβε η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι «μεσαίες» και «χαμηλότερες» οικονομικές τάξεις καταλογίσθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες στους προηγούμενους.

Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου τις επέρριψε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους προηγούμενους (στο «παλιό») και στην Ευρωπαϊκή Ένωση («Go back κυρία Μέρκελ»).

Μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή  του, κατά πολλούς αχρείαστου, Τρίτου Μνημονίου, πλησιάζοντας στο 2020 η οικονομία φάνηκε να σταθεροποιείται στα χαμηλά έστω επίπεδα και στη συνέχεια να ανακάμπτει ελαφρώς.

Σήμερα, με τις εξελίξεις (COVID-19) και τα οικονομικά μέτρα στήριξης που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία βιώνει μία σύνθετη κατάσταση απογοήτευση, ελπίδες, προοπτικές, ξανά απογοήτευση κλπ. Τίποτα δεν είναι σαφές αν και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις κατασκευές. Αρκεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα άμεσα και ριζοσπαστικά και όχι με τις παλιές τακτικές που συνεχώς ευνοούν την αδράνεια και τα πισωγυρίσματα.

Παραθέτουμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία του κλάδου που αποδεικνύουν την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής και ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνητρο για μια ορθολογική, σύγχρονη και σωστά προσανατολισμένη πολιτική στο χώρο των κατασκευών.

B. ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Διαχρονική εξέλιξη εργοληπτικών εταιρειών τάξεων 3η έως και 7η

Σχόλιο: Πολλές από τις εταιρείες που παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα ουσιαστικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Παρατηρώντας τους δύο προηγούμενους πίνακες διαπιστώνουμε κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των εγγεγραμμένων και ενεργών εταιρειών του Μ.Ε.ΕΠ., παρατηρούμε επίσης συνεχή μείωση τόσο στο ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στον όγκο ιδιωτικών οικοδομών και στο ποσοστό συμμετοχής των κατασκευών στην ακαθάριστη αξία παραγωγής.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Αβίαστα, από τα λίγα που προαναφέραμε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Πολιτεία, ο Τεχνικός Κλάδος και οι αρμόδιοι Φορείς πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά για:

  • Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα είχε η διαδικασία διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων για να μπορέσει να γίνει πράξη η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού: «Τα χρήματα δεν θα τα σκορπίσουμε στους πέντε ανέμους σαν νεόπλουτοι. Θα τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον της Χώρας».
  • Την απλοποίηση και απάλειψη αντιφατικών διατάξεων της νομοθεσίας (κυρίως ν. 4412/16).
  • Την άμεση απλοποίηση και δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς και την υιοθέτηση ψηφιακών, διαλειτουργικών εργαλείων στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και στην παραγωγή τεχνικών έργων. Είναι απαράδεκτο οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί να απαιτούν διπλάσιο (και πολλές φορές τριπλάσιο) χρόνο ολοκλήρωσης από ό,τι το προηγούμενο, μη μηχανογραφημένο σύστημα. Μάλλον είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που η ηλεκτρονική διαδικασία επέφερε καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αντί της επιτάχυνσής της.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε και το ypodomes.com να συνεισφέρει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην κρίσιμη αυτή προσπάθεια, όπως, άλλωστε, πράττει και τα δέκα αυτά χρόνια χρήσιμης παρουσίας του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

Ποιό έργο ψηφίστηκε Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δεκαετία 2010-2020 για τον κατασκευαστικό κόσμο θα μείνει ως η περίοδος των αντιθέσεων. Η περίοδος που έγιναν πολλά, άλλα έγιναν δύσκολα. Η περίοδος που μία γενιά έργων ολοκληρώθηκε αλλά δεν ήρθε ποτέ η επόμενη.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, είναι ότι τελικά η δεκαετία που πέρασε άφησε σημαντικά κατασκευαστικά επιτεύγματα.

Σε αυτή λοιπόν την δεκαετία, ολοκληρώθηκε πραγματικά ένα φαραωνικό σχέδιο που δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Είναι ένα κορυφαίο κατασκευαστικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και η σημασία του έχει κάπως υποβιβαστεί.

Το να δημιουργήσεις και να λειτουργήσεις 2.200 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την δική μας τουλάχιστον γενιά.

Και φυσικά αυτό το έργο ή καλύτερα γεγονός αναδείχθηκε μέσα από την επετειακή μας ψηφοφορία ως το Γεγονός της Δεκαετίας 2010-2020 στις υποδομές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας μας, πάνω από το 50% των ψήφων κατευθύνθηκαν προς τους Αυτοκινητόδρομους.

Ειδική μνεία πρέπει όμως να γίνει και στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το οποίο πήρε το αργυρό μετάλλιο στην ψηφοφορία.

Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο ανήκει -δικαιωματικά ίσως- στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κατετάγη στην τρίτη θέση της ψηφοφορίας.

Στα επόμενα 10 χρόνια Υποδομών, λοιπόν! 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

10 Χρόνια Υποδομές - 10 Χρόνια Ypodomes.com

10 ΧΡΟΝΙΑ YPODOMES.COM/ Γιώργος Συριανός: Ο απολογισμός μιας δύσκολης δεκαετίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, Γιώργος Συριανός, αρθρογραφεί με αφορμή τα 10 χρόνια του  ypodomes.com

Τα τελευταία 10 χρόνια πέρασαν στην χώρα μας με κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο την οικονομική κρίση, με σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις σε όλους του τομείς.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα σε αυτή την δεκαετία εξελίχθηκε σημαδεμένη από την δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και από το έλλειμμα αποτελεσματικών κινήσεων για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου.

Το ypodomes.com ξεκίνησε τη δική του πορεία ακριβώς πριν 10 χρόνια, λίγο μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Παρών στην διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι σήμερα με ιδιαίτερα γόνιμη συνεισφορά, αποτύπωσε στιγμή προς στιγμή από πολύ κοντά την εξέλιξη των κατασκευών, του κατασκευαστικού κλάδου, του θεσμικού πλαισίου και των προβλημάτων του, την μέσω Συνεδρίων διαμόρφωση ορισμένων θέσεων, την έκφραση αγωνίας των κατασκευαστικών εταιρειών, τις πιθανές προοπτικές.

Συνεισέφερε έτσι ουσιαστικά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην διαμόρφωση γνώσης και θέσεων απαραίτητων για τις επιλογές κινήσεων των εταιρειών του κλάδου, αλλά και αποφάσεων στην κρίσιμη περίοδο.

Τα προβλήματα στην δεκαετία μεγάλα και δισεπίλυτα λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της. Τα έργα προς δημοπράτηση λίγα και πεπερασμένα. Η έλλειψη ουσιαστικού εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις στην επιλογή λύσεων ευκαιριακά και όχι πάντοτε για την ιεραρχημένη εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών.

Για ένα ικανό διάστημα η προώθηση της κατασκευής των έργων Παραχώρησης μετά την επανεκκίνηση των συμβάσεων τους με νέους σχεδιασμούς και την αρωγή του Δημοσίου, έδωσε σχετική διέξοδο στην κατασκευαστική δραστηριότητα, πεπερασμένη ωστόσο και αυτή.

Με αυτά τα δεδομένα η έλλειψη έργων δημόσιων κάθε μορφής οδήγησε σε ακραίο ανταγωνισμό με δραματικές συνέπειες. Ανέφικτος ο στόχος τα τελευταία χρόνια για απορρόφηση 1 δις € ανά έτος, που προέκυψε ως ανάγκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), σε μια χώρα που έχει ουσιαστικές απαιτήσεις ανάπτυξης.

Συγχρόνως σε αυτό το περιβάλλον σοβαρά προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των δημοσίων έργων, επιβάρυναν τις συνθήκες. Τιμολόγια εκτέλεσης εργασιών στα οποία οι τιμές προκύπτουν με διαδικασίες που βρίσκονται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αναλύσεις Τιμών και Τεχνικές Προδιαγραφές παρωχημένες που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες.

Σε αυτό το κλίμα προτείναμε στην πορεία του χρόνου και ειδικότερα μάλιστα το περασμένο έτος, μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης.

Η αναγκαιότητα της ισχυρής ανάπτυξης που πρέπει να καταλάβει τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής αυτονόητη. Η ανάγκη άμεσων μέτρων, σύντομης εφαρμογής με ταχεία κινητοποίηση δεδομένη. Ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός με μέτρα επιτάχυνσης απόλυτα αναγκαίος. Οι Θεσμικές Παρεμβάσεις με προώθηση απαραίτητων Νομοθετικών ρυθμίσεων εκσυγχρονισμού του Θεσμικού Πλαισίου επιβεβλημένη. Μεταξύ αυτών η θεσμοθέτηση επιτέλους του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Έργων, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος κατά το πρότυπο όλων των άλλων χωρών της Ε.Ε. από τις οποίες υστερούμε κατά δεκαετίες, εξαιρετικά αναγκαία ακόμη περισσότερο σήμερα.

Η άμεση θεσμοθέτηση των Πρότυπων Προτάσεων (USP) για την απελευθέρωση σε μεγάλο βαθμό του ιδιωτικού τομέα από τις αγκυλώσεις των διαδικασιών και την δυνατότητα υποβολής και υλοποίησης παραγωγικών προτάσεων έργων που συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία, απολύτως επιβεβλημένη ειδικά για την χώρα μας.

Για την προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων η διαμόρφωση μετώπου Οργανώσεων αποτέλεσε αντίδραση ουσιαστική στην αρνητική πορεία και οδήγησε στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ), απαντώντας στην ανάγκη σύμπτυξης ευρύτερης συνεργασίας με τους φορείς που συναρτώνται με τον κατασκευαστικό κλάδο και στην διαχρονική έλλειψη ενιαίας εκπροσώπησης της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Διαμορφώθηκε εκ των πραγμάτων μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση ευρύτερο φάσμα θέσεων, ενισχύθηκε η δυνατότητα παρέμβασης και επιρροής, πραγματοποιήθηκε υπέρβαση της συνήθους απλής παράθεσης στοιχείων αποτύπωσης και μόνο της δραματικής κατάστασης και προωθήθηκε σοβαρά η επεξεργασία συγκροτημένων ρεαλιστικών θέσεων που δίνουν απάντηση σε σημαντικά προβλήματα, διαμορφώθηκαν και αναλύθηκαν σύγχρονες Προτάσεις με την μορφή ολοκληρωμένων Νομοθετικών Ρυθμίσεων που προωθήθηκαν προς την Πολιτεία στα πλαίσια της ισχυρής βούλησης για παραγωγική συνεργασία για την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Στόχος η διαμόρφωση τελικά συγκεκριμένης Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων στην Βιομηχανία Υποδομών και Κατασκευών με ισχυρή επιδίωξη για υιοθέτησή της. Στις αρχές του 2020, σε μία χρονική στιγμή που είχε εκκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας για τον εκσυγχρονισμό σε ορισμένα σημεία του θεσμικού πλαισίου με σχετικές τροποποιήσεις των Ν.4412/2016 και Ν.4413/2016, παρουσιάστηκε η μεγάλη υγειονομική κρίση με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν μπροστά σε σοβαρότατα προβλήματα βαθιάς ύφεσης, που προήλθε από την σε ευρεία κλίμακα λήψη υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και που όπως είναι φυσικό επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης που προέρχεται από κάθε μορφής σοβαρή κρίση (οικονομική, λόγω πολέμου, πανδημίας),ιστορικά συναρτάται άμεσα μετά την παρέλευσή της με μία διάδοχη κατάσταση μεγάλης αναπτυξιακής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς, η οποία επιβάλλεται εκ των πραγμάτων για την ανάταξη της οικονομίας και την αναγκαία κάλυψη των μεγάλων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

Είναι φυσικό να αναμένεται μεγάλη ένταση της παραγωγικής διαδικασίας στους τομείς τους καθοριστικά αναπτυξιακούς και μάλιστα μέσα στον βασικό πυρήνα αυτών των τομέων, με μεγάλη και ουσιαστική συνεισφορά που παρασύρει ανοδικά και μεγάλο αριθμό άλλων δραστηριοτήτων ενισχύοντας σημαντικά την απασχόληση και αποτελώντας αναπτυξιακό εργαλείο πρώτης γραμμής, ο κατασκευαστικός.

Οι κινήσεις της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης εύλογες και παρά τους προβληματισμούς από ορισμένες χώρες, αναμενόμενες. Η καταρχήν προτεινόμενη κατανομή για κάθε κράτος, με χαρακτηριστικό ότι όσο μεγαλύτερη ύφεση έχει μία χώρα τόσο περισσότερα χρήματα να μπορεί να αντλήσει, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιδοτήσεις στο μείγμα λύσεων επιδοτήσεων – δανείων, πολύ σημαντική για την χώρα μας. Άλλωστε δεν νοείται ενοποιημένη Ευρώπη χωρίς θεσμούς συνεργασίας και αλληλοασφάλισης στις περιόδους κρίσης, που τελικά έχουν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του συνόλου, σε ένα θέμα του οποίου η ορθή αντιμετώπιση έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για την Ε.Ε.

Από το σύνολο των χρημάτων που θα έχει στην διάθεσή της η χώρα μας, δηλ. 28 δις € περίπου από ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Επενδύσεων και επί πλέον 32 δις € περίπου του Ταμείου Ανάκαμψης για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, ένα μέρος θα κατευθυνθεί στις κατασκευές κάθε μορφής.

Η ορθολογιστική και στοχευμένη χρησιμοποίηση του μέρους του συνολικού ποσού που αναλογεί στις κατασκευές, αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο στην μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Για τον σκοπό αυτό και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις μελέτες και κατασκευές των δημοσίων έργων, για τον οποίο έχει γίνει σοβαρή προεργασία, έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικότερα μάλιστα αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Σε αυτές τις συνθήκες το ypodomes.com καλείται για άλλη μία φορά, στην αυγή της νέας δεκαετίας, με την γόνιμη παρουσία του να συνεισφέρει ουσιαστικά στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων και την αποτελεσματική χρησιμοποίηση του κατασκευαστικού τομέα για αυτό τον σκοπό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα