Newsroom

Το καυτό θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τα δύο μεγάλα “στοιχήματα”, δηλαδή η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων και οι έξυπνοι μετρητές, μπαίνουν σε μία νέα τροχιά. Αυτό συμβαίνει καθώς ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 49% του διαχειριστή.

Πιο συγκεκριμένα το Δ.Σ. της ΔΕΗ προχώρησε στην ανάδειξη των επιλέξιμων Συμμετεχόντων, οι οποίοι θα εισέλθουν και στη Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για συνολικά εννέα σχήματα, που απαρτίζονται από σημαντικές διεθνείς εταιρίες, που χαρακτηρίζονται ως μεγάλοι infrastructures και investment managers. Συνολικά η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης αναμένεται, όπως αναφέρουν πηγές στο ypodomes.com, να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους.

Οι μνηστήρες του ΔΕΔΔΗΕ

Αναλυτικότερα τα σχήματα που παίρνουν το πράσινο φως από το ΔΣ της ΔΕΗ και θα προχωρήσουν στον ολοκληρωμένο έλεγχο προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προτάσεις είναι τα εξής:

ARDIAN Infrastructure Funds
BCI – British Columbia Investment Management Corporation
BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
MACQUARIE Group Limited
OHA – Oak Hill Advisors LLP

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα: Υπογειοποίηση καλωδίων

Ωστόσο, εκτός από τη σημαντική εξέλιξη της ανακοίνωσης των ενδιαφερομένων σχημάτων, το πρώτο μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο του 2021 είναι η πραγματοποίηση των έργων για την υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών. Πρόκειται για μία υποδομή, η σημασία της οποίας κατέστη σημαντική κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μήδεια, με το κόστος της να ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.

Παρόλαυτα ο Διαχειριστής προχωράει συνεχώς στα απαραίτητα έργα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα. Μάλιστα το ΥΠΕΝ έχει εντάξει τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται πως θα αντληθούν κεφάλαια ύψους 130 εκ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης (100 εκ. ευρώ) ενώ τα υπόλοιπα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα, θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια.

Μάλιστα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε πως τα έργα θα ξεκινήσουν στο Τατόι, ενώ υπάρχει και μέριμνα για έργα στα Βόρεια Προάστια της Αττικής και γενικότερα όπου υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα: Οι έξυπνοι μετρητές

Το δεύτερο στοίχημα για το ΔΕΔΔΗΕ είναι το πολύπαθο έργο των “έξυπνων” μετρητών. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει μπει και βγει πολλές φορές από την κατάψυξη, αλλά τόσο η προηγούμενη όσο και η υφιστάμενη διοίκηση του Υπουργείου του δίνει νέα πνοή με το διαγωνισμό να τοποθετείται εντός του έτους καθώς θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και περισσότεροι από τους μισούς μετρητές, δηλαδή τα 4 από τα συνολικά 7.5 εκατομμύρια ρολόγια θα χρηματοδοτηθούν από αυτό. Να υπενθυμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου κινείται μεταξύ των 850 εκατομμυρίων και του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ πρόσφατα γνωστοποιήθηκε πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επίσης, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό, καθώς και ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV