Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπουργείο και Παραχωρησιούχος συμφώνησαν για Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Εγνατία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή του νότιου και βόρειου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65.

Αυτό έγινε γνωστό από έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών στην ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη και Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με το έργο του αυτοκινητόδρομου αλλά και των «ορφανών» τμημάτων του.

Σύμφωνα με την απάντηση που έχει στη διάθεση του το ypodomes.com για το τμήμα ΠΑΘΕ (Λαμία)- Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Γρεβενά-Εγνατία, η πρόθεση του Υπουργείου που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (α/6/00/01/01/4336 και 4341 17.8.2015)συνοδεύθηκε από όρους και προϋποθέσεις προς τον παραχωρησιούχο.

Από την πλευρά του ο παραχωρησιούψος 2 μήνες αργότερα αρχικά και στις αρχές του 2016 (8.10.15 και 12.1.2016) σε επιστολές προς το Υπουργείου αποδέχεται την ολοκλήρωη των αναβαλλομένων τμημάτων.

Ειδικότερα για το νότιο (και πιο κρίσιμο για την λειτουργία και εμπορικότητα του άξονα) τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα μήκους 32,27χλμ έχουν προβλεφθεί 310εκ.ερώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) και έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες προς την Ε.Ε για την ένταξη του.

Για το βόρειο τμήμα (Τρίκαλα-Εγνατία) έχει υποβληθεί σχετική μελέτη εναλλακτικής χάραξης στο τμήμα Α/Κ Γρεβενών-Α/Κ Εγνατίας μήκους 30,61χλμ και εξετάζεται περιβαλλοντικά από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Η χάραξη παραμένει ίδια στο τμήμα Α/Κ Τρικάλων-Α/Κ Γρεβενών μήκους 32,45χλμ.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την τροποποιημένη σύμβαση του Δεκεμβρίου του 2013, η κατασκευή του Λαμία-Ξυνιάδα πρέπει να ξεκινήσει εντός 3 ετών (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016) ενώ η κατασκευή των τμημάτων Τρίκαλα-Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών-Εγνατίας εντός 5 ετών (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018).

Αυτό που είναι εξαιρετικής σημασίας αυτή τη χρονική στιγμή είναι το γεγονός πως κλειδώνει η κατασκευή του νότιου τμήματος μέσω του ΕΣΠΑ και με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης, όπως άλλωστε προβλέπει η τροποποιημένη σύμβαση. Αυτό είναι και το δύσκολο σημείο, δηλαδή η έγκριση από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε ενός έργου που δεν θα δημοπρατηθεί αλλά θα ανατεθεί. Θεωρητικά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον η σύμβαση του 2013 που το προβλέπει αυτό έχει ήδη εγκριθεί από την Ε.Ε. και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επίσης σπουδαίας σημασίας είναι και το γεγονός πως το βόρειο τμήμα δεν οδεύει στις καλένδες, αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια τόσο της εύρεσης της κατάλληλης χάραξης όσο και η εύρεση χρηματοδότησης που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το κόστος του Τρίκαλα-Εγνατία προσεγγίζει τα 500εκ.ευρώ λόγω των γεωλογικών συνθηκών στην περιοχή που απαιτεί μεγάλα τεχνικά έργα.

Το επόμενο διάστημα και εφόσον εγκριθεί το ποσό των 310εκ.ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα βοηθήσει στο να εκκινήσουν οι εργασίες στο Λαμία-Ξυνιάδα που θα καλύψει το ήμισυ του στόχου της πλήρης λειτουργίας.

Ο Αυτοκινητόδρομος Ε65 λειτουργώντας από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία γίνεται αυτόματα η εναλλακτική διαδρομή προς τη Νότια Ελλάδα από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, φέρνει κατά 2 τουλάχιστον ώρες όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δ.Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα) αλλά και τα Σκόπια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί ένας εναλλακτικός οδικός άξονας που υπήρχε στα χαρτιά του Υπουργείου τη δεκαετία του 1990 και που ενώνει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Βόλου με τη χρήση 4 αυτοκινητόδρομων (Ηγουμενίτσα-Γρεβενά με Εγνατία, Γρεβενά-Τρίκαλα με Ε65, Τρίκαλα-Λάρισα και Λάρισα-Βόλος με Αιγαίου) δημιουργώντας ένα νέο οδικό ρεύμα που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Νότια και Κεντρική Τουρκία προς την Ευρώπη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print

Κεντρική Οδός - Ε65

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Μαλιακό, στην περιοχή της Στυλίδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες συντήρησης σε Εθνική Οδό

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυλίδας, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και από τις 08:00 έως τις 18:30 κάθε ημέρας, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του τμήματος μεταξύ του Ημικόμβου (Η/Κ) Καραβόμυλου / Αχινού και του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου μέσω του Η/Κ Καραβόμυλου – Αχινού και διαμέσου του δευτερεύοντος οδικού δικτύου και τη χρήση προσωρινών ενημερωτικών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Αγίας Μαρίνας.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του Α/Κ Στυλίδας – Καραβόμυλου, με κατεύθυνση προς Αθήνα, ενώ θα ισχύσει και αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Μαυρομαντήλας, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, η Κεντρική Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των διερχομένων.

Καλό θα ήταν οι οδηγοί να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις σήραγγες Στυλίδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα περιπολίας Νέας Οδού

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυλίδας, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, από την Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και από τις 08:00 έως τις 18:30 κάθε ημέρας, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του τμήματος Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Αγίας ΜαρίναςΗ/Κ Καραβόμυλου – Αχινού, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου μέσω του Α/Κ Αγίας Μαρίνας και διαμέσου του δευτερεύοντος οδικού δικτύου και τη χρήση προσωρινών ενημερωτικών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Η/Κ Καραβόμυλου – Αχινού.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του Α/Κ Αγίας Μαρίνας και Α/Κ Στυλίδας – Καραβόμυλου, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, ενώ θα ισχύσει και αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Μαυρομαντήλας, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Η Κεντρική Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των διερχομένων.

Η Κεντρική Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Στο 13% η πρόοδος στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπο κατασκευή τμήμα Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα

Σχεδόν στο 13% έχει φτάσει η πρόοδος του έργου, το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Ε65. Το νότιο τμήμα του άξονα, στον οποίο έχουν ξεκινήσει εργασίες από τις αρχές του έτους, τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σε απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με το νότιο τμήμα, γίνεται γνωστό πως: μέχρι σήμερα η πρόοδος έχει φτάσει το 12,85%. Μέχρι την 30η Ιουνίου, η πρόοδος του έργου ήταν 10,12%. Αυτό το ποσοστό προστίθεται στο συνολικό 30% που είχε φτάσει η πρόοδος εργασιών την περίοδο 2008-2011. Αν προστεθούν τότε ξεπερνάμε το 40%.

Τα έργα να θυμήσουμε ότι ξεκινούν από τη σύνδεση του δρόμου με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την είσοδο της Λαμίας. Οι εργασίες κατασκευής εκτελούνται από την ΤΕΡΝΑ.

Πρώτος στόχος είναι τα πρώτα 15χλμ, δηλαδή μέχρι τον κόμβο Καρπενησίου, να παραδωθούν πρώτα και στη συνέχει το υπόλοιπο τμήμα. Το σημαντικότερο έργο είναι η διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος μήκους 3χλμ, στην οποία είχαν διανοιχθεί την περίοδο 2008-2011, περίπου 1.000 μέτρα.

Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες από την έναρξη των κατασκευών του νότιου αναβαλλόμενου τμήματος (27.12.18), πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2021.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το κατ`αποκοπή κόστος του έργου είναι 305,73εκατ.ευρώ, εκ των οποίων 5,73εκατ.ευρώ αποτελούν το τίμημα αποκατάστασης των τεχνικών έργων που είχαν κατασκευαστεί το διάστημα 2008-2011.

Η αρχή της εκκίνησης των έργων έγινε στις 16.12.16 με την Υπουργική απόφαση εκτέλεσης του έργου. Τον Ιανουάριο του 2018, συντάχθηκε Φάκελος Κρατικής Ενίσχυσης και εστάλη στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ προς έγκριση. Αυτή δόθηκε στις 19.1018. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ στις 10.12.18.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018 αφού πρώτα υπεγράφη από το Ελληνικό Δημόσιο και τον Παραχωρησιούχο, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα